Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, vrea să-i mute pe cei peste 1.000 de elevi împreună cu cei 82 de angajați din clădirea Colegiului „Gheorghe Șincai” de vizavi de Parcul Tineretului ca să „reabiliteze și să consolideze“ clădirea. Pe hârtie, „consolidarea” reprezintă, de fapt, „lucrări de amenajare”, despre care profesorii și elevii spun că pot fi făcute și fără ca ei să fie relocați, scrie publicația Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
Conflict început în vară
Pe 7 iulie, Primăria Sectorului 4 a comunicat Colegiului „Gheorghe Șincai“ că vrea să facă lucrări de „consolidare, reabilitare și modernizare“, pentru ca instituția să poată obține autorizația ISU. Două hotărâri de consiliu local, din martie și septembrie, vorbesc doar despre reabilitare termică și „executare lucrări amenajări interioare și exterioare”.
Iar școlile construite înainte de 1998 nu au nevoie de autorizație de securitate la incendiu. Este și cazul Colegiului „Șincai”, monument care a fost finalizat în 1928.
În București, doar 148 de școli au autorizație de securitate la incendiu, din totalul de 1.098 care au nevoie, conform IGSU.
Un alt motiv invocat de primărie este că școala se încadrează în clasa a doua de risc seismic.
Pentru a realiza lucrările, colegiul trebuie să se mute pentru o perioadă de 15 luni. Cel puțin așa a comunicat primăria colegiului în vară.
Școala a refuzat în septembrie relocarea, Primăria a dat unitatea în judecată
În 4 septembrie, consiliul de administrație al colegiului a transmis primăriei că „nu este momentul potrivit” pentru relocare, din cauza pandemiei. Consiliul reclamă că Primăria Sectorului 4 nu a oferit detalii despre cum ar trebui să se desfășoare mutarea și că a refuzat să-i dea hotărârea consiliului local prin care a fost aprobată relocarea, proiectul de lucrări, detaliile despre finanțare și termenele stabilite.
Problema relocării nu este legată doar de cei peste 1.000 de elevi și 82 de angajați, dintre care 62 sunt cadre didactice, ci și de patrimoniul liceului: cărți rare și mobilier.
Angajații colegiului se întreabă cum vor fi transferate și conservate cele 500 de tone de documente, majoritatea cu valoare de patrimoniu, și cele 30.000 de volume, dintre care în jur de 2.000 sunt cărți rare de peste 100 de ani.
Consiliul Administrativ al Colegiului „Șincai” a transmis în repetate rânduri că nu este de acord cu decizia de relocare. Cum a reacționat Primăria Sectorului 4? Pe 9 octombrie a dat colegiul în judecată.
Citește în continuare cu ce variante a venit Primăria Sectorului 4, ce susține un cunoscut arhitect și ce spun dascălii și părinții de la „Gheorghe Șincai”, pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro