Din momentul în care Rusia a lansat invazia din Ucraina, SUA au oferit în mod constant Kievului informații detaliate despre momentul și locul exact în care rachetele și bombele rusești urmau să lovească. Astfel, Ucraina a putut să își să mute unitățile de apărare antiaeriană și avioanele în afara pericolului, au explicat actuali și foști oficiali americani pentru NBC News.

Acest schimb de informații aproape în timp real a oferit printre altele Kievului capacitatea de a doborî un avion de transport cu sute de soldați la bord, cândva în primele zile ale războiului, au spus oficialii. De asemenea, informațiile au ajutat la respingerea unui asalt rusesc asupra unui aeroport-cheie din apropierea Kievului.

Oficialii americani spun că aceste ponturi au fost parte a unei operațiuni masive și fără precedent de schimb de informații cu un partener din afara NATO, operațiune care a jucat un rol crucial în succesul Ucrainei de până în prezent împotriva armatei rusești.

Detaliile despre apărarea antiaeriană și despre avionul de transport, care nu au mai fost relatate până acum, arată de ce consideră Washingtonul că informațiile furnizate de agențiile de spionaj americane și de Pentagon au fost un factor important în succesul de până acum al Ucrainei.

„De la început, am fost foarte activi în împărtășirea informațiilor strategice și a celor utile pentru acțiune”, a declarat pentru NBC News un oficial american. „Acest lucru a avut un impact atât la nivel tactic, cât și strategic. Există exemple în care ai putea spune destul de clar că acest lucru a făcut o diferență majoră”, a spus acesta.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a confirmat la rândul lui activitatea americană. „Furnizăm ucrainenilor în mod regulat informații detaliate și în timp util pe câmpul de luptă, pentru a-i ajuta să-și apere țara împotriva agresiunii rusești și vom continua să facem acest lucru”, a spus acesta.

Avioane și sisteme antiaeriene, mutate în ultimul moment

Potrivit unui fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații, familiarizat cu situația, Washingtonul a oferit Kievului informații necesare pentru bombardarea pozițiilor rusești. Informațiile includ imagini comerciale din satelit „dar și multe alte date care vizează locul unde activează anumite tipuri de unități rusești, spre exemplu.

Atacul Ucrainei asupra unui avion rusesc de transport a fost unul reușit datorită acelorași informații, au explicat oficialii. Este vorba despre o aeronavă de transport IL-76, doborâtă de ucraineni în apropierea aeroportului din Kiev în februarie.

În prezent, Ucraina continuă să își mute apărarea aeriană și avioanele aproape în fiecare zi, cu ajutorul serviciilor de informații americane, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Rusia nu a reușit să își stabilească o dominație aeriană, așa cum spera la începutul invaziei și așa cum mulți experți chiar credeau că se va întâmpla.

În unele cazuri, Ucraina a mutat sistemele de apărare antiaeriană sau avioanele în ultimul moment, au explicat oficialii. „Armata rusă a bombardat literalmente câmpuri goale unde cândva erau instalate sistemele de apărare”, a declarat un oficial american.

Acest lucru, au explicat oficialii, a avut un impact enorm asupra capacității armatei ruse.

Oficialii SUA au spus de asemenea că bombardamentele ucrainene coordonate cu informațiile americane au ajutat la zădărnicirea operațiunii rusești ce avea scopul de a cuceri aeroportul Hostomel de lângă Kiev. Ocuparea rapidă a acestei poziții le-ar fi permis rușilor să aducă trupe și echipamente în regiunea din jurul capitalei.

Rușii au ocupat în cele din urmă după lupte grele aeroportul, pentru o scurtă perioadă, dar nu au avut niciodată suficient control în regiune pentru a transporta cantități masive de echipamente. Acest eșec a avut un impact semnificativ asupra bătăliei pentru Kiev, spun oficialii americani.

CIA îl protejează pe Zelenski

În paralel, CIA alocă de asemenea resurse semnificative pentru colectarea de informații, cu scopul de a-l proteja pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care rușii vor să îl ucidă, au spus pentru NBC foști sau actuali oficiali americani.

Agenția se consultă cu ucrainenii pentru a-l muta pe președinte, astfel ca acesta să nu se afle în același timp în același loc cu întregul său lanț de comandă, a declarat un oficial american.

Armata americană și CIA au început să strângă relațiile cu omologii ucraineni imediat după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. CIA a ajutat mai întâi serviciile ucrainene să elimine spionii ruși, a declarat un fost oficial de rang înalt, iar apoi a oferit instruire și consiliere. De asemenea, armata americană a instruit soldați ucraineni.

„A existat o relație foarte solidă între agențiile de informații americane și ucraineni în ultimii opt ani”, a declarat oficialul, adăugând că, în momentul în care Rusia a invadat Ucraina în urmă cu două luni, SUA au avut suficientă încredere în Kiev pentru a furniza detalii despre desfășurarea trupelor rusești, rutele de atac și informații în timp real privind țintele.

„Cunoașterea anticipată pe care o aveam despre planurile și intențiile Rusiei arată că informațiile noastre erau foarte solide cu privire la situația generală”, a declarat John McLaughlin, fost director interimar al CIA, care în prezent predă la Școala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins.

Un oficial occidental din serviciile de informații a subliniat însă că nu doar informațiile s-au dovedit a fi decisive – ci și capacitatea ucrainenilor de a le folosi. Sursa a declarat că ucrainenii au luptat împotriva rușilor cu determinare și curaj, iar atunci când au primit informațiile, au acționat cu o viteză uimitoare.

McLaughlin a declarat că ucrainenii au folosit în mod inteligent și așa-numitele informații din surse deschise – imagini comerciale din satelit și interceptări ale rușilor care vorbesc deschis la radiouri cu conexiuni necriptate.

„Faptul că sunt disponibile atât de multe informații din surse deschise înseamnă că cei care colectează informații clasificate se pot concentra pe lucrurile care sunt cu adevărat dificile și care nu sunt disponibile publicului”, a explicat McLaughlin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News