Una dintre teorii este că a existat o breşă de securitate cibernetică, care a dus la supraîncălzirea şi detonarea bateriilor cu litiu ale pagerelor, transmite news.ro.

„În teorie, poţi supraîncălzi bateria acestor dispozitive până când explodează. Dar, din punct de vedere tehnic, este o performanţă extraordinară”, a declarat un inginer libanez în domeniul IT, care spune că nu înţelege cum s-a putut întâmpla. Potrivit Reuters, atacul a vizat un model de pager introdus de Hezbollah în ultimele luni.

O altă teorie este că a fost vorba de un „atac asupra lanţului de aprovizionare”, în care pagerele au fost falsificate în timpul procesului de fabricaţie şi expediere.

David Kennedy, un fost analist de informaţii al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA, a declarat pentru CNN că exploziile observate în videoclipurile distribuite online par a fi „prea mari pentru a fi vorba de un atac cibernetic direct şi de la distanţă care ar supraîncărca pagerul şi ar provoca o explozie a bateriei cu litiu”.

Analistul de informații crede că a doua teorie i se pare mai plauzibilă. „Este mai probabil ca Israelul să fi avut agenţi operativi… în Hezbollah… Pagerele ar fi fost implantate cu explozibili şi probabil programate să se detoneze doar în momentul primirii unui anumit anumit mesaj”, a spus el.

„Complexitatea necesară pentru a reuşi acest lucru este incredibilă. Ar fi fost necesare multe componente diferite de informaţii şi execuţie. Informaţiile din surse umane (HUMINT) ar fi fost principala metodă utilizată pentru a realiza acest lucru, împreună cu interceptarea lanţului de aprovizionare pentru a face modificări la pagere”, a adăugat David Kennedy.

Guvernul libanez acuză Israelul pentru exploziile pagerelor luptătorilor mișcării șiite proiraniene Hezbollah și susține că este vorba de o „agresiune criminală”. Armata israeliană nu a comentat deocamdată situația din Liban.

Urmărește-ne pe Google News