În urmă cu fix 43 de ani, Elena și Nicolae Ceaușescu se plimbau cu caleașca regală spre Palatul Buckingham la Londra. Era doar unul dintre momentele de vârf ale vizitei de patru zile în capitala Marii Britanii.
În 1978, Ceaușescu avea „imaginea unui disident al lagărului socialist, opozant al sovieticilor, ce putea fi sprijinit pentru a crea o fisură în blocul comunist. La aceste considerente se adaugă cele de ordin economic, nu mai puțin importante. Britanicii doreau o nouă piață de desfacere, firmele occidentale erau încă interesate să investească în România, iar românii erau interesați să-și dezvolte industria aeronautică și să exporte produse manufacturate în Regatul Unit”, notează istoricii de la Arhivele Naționale ale României, care au postat zilele trecute câteva zeci de imagini de la acel moment.
Soții Ceaușescu au fost întâmpinați de regină și de prințul Charles la Gara Victoria. În acele zile, la Londra, autoritățile române au organizat un banchet la care au venit și regina, împreună cu prințul Philip, dar și premierul de atunci al regatului, „Doamna de fier” Margaret Thatcher, cu care soții Ceaușescu au ciocnit un pahar.
Compromisurile făcute de britanici
Cei de la Arhivele Naționale ale României mai notează că a avut loc și „acordarea unui titlu onorific Elenei Ceaușescu de către Institutul Regal de Chimie din Londra” . Acesta „se înscrie în rândul compromisurilor făcute de oficialitățile britanice la solicitarea diplomaților români. Ținuta obligatorie masculină la banchetul oferit de autoritățile britanice a fost un alt compromis, purtarea costumului de seară fiind o excepție în cadrul unui astfel de eveniment”.
Nu au lipsit vizitele oficiale și semnarea de parteneriate la cel mai înalt nivel. „Acordurilor în domeniul aeronauticii semnate cu corporațiile Rolls- Royce și British Aerospace (foto) li s-au adăugat altele în domeniul tehnologiei petrolului, construcțiilor de mașini etc., în acest mod fiind concretizate interesele economice din culisele acestei vizite de stat”, notează cei de la Arhivele Naționale ale României.
10 jurnaliști de la București l-au însoțit pe Ceaușescu în Marea Britanie și Irlanda de Nord: trei de la ziarul Scânteia, doi fotoreporteri, doi cameramani, restul fiind angajați la televiziune și la Agerpres.
Ce s-a mâncat la banchetul organizat de oficialitățile române la Hotelul Claridge
– sparanghel, cu sos de mousseline
– file de pește sole, cu sos de vin
– piept de pasăre, cu sos de smântână
– mazăre
– cartofi prăjiți
– zmeură și sufleu de înghețată Chartreuse
– Fetească Valea Călugărească (1968), Pinot Noir (1959), șampanie Jidvei și coniac Târnave
3 oameni au format garda personală a lui Nicolae și Elena Ceaușescu în timpul vizitei din 1978, dintre care doi aghiotanți și un ofițer de gardă.
Cine a făcut parte din suita prezidențială
13 membri a avut echipajul avionului prezidențial, un Boeing 707, format din doi comandați, un pilot, un navigator, un mecanic de bord, un radio telegrafist, trei ingineri și patru persoane de gardă. Pe lista celor care au mers în vizita din Regat s-au numărat, printre alții, ministrul de externe, Ștefan Andrei, dar și cel care avea să devină ministru pe același post, Sergiu Celac.
foto: Arhivele Naționale ale României