„Contesta regimul, dar cu o oarecare finețe. Sătul de povestea asta, a hotărât să plece. Și ce face? Le lasă colegilor de trupă instrumentele, instalația de sunet și de lumină și le spune exact așa: «Rămâneți calzi, pentru că nu se știe, poate vine Moș Crăciun» și părăsește România“, a povestit Andrei Galiță, consilier în cadrul Direcției Investigații CNSAS, în interviul publicat integral în volumul „Phoenix. Har/Jar“, scrie ziarul Adevărul.

După cutremurul din martie 1977, profitând de oportunitate, NIcu Covaci revine în țară, cu un plan bine pus la punct. Își dorea să-i scoată din țară și pe ceilalți membri ai formației. A stat câteva luni în țară, timp în care trupa a susținut două mari concerte cu zeci de mii de spectatori, la Constanța și Tulcea.

Pe drum spre Timișoara, Nicu Covaci le-a sugerat să se vadă la el acasă. La întâlnirea de la Nicu Covaci, de a doua zi, Mircea Baniciu nu a mai venit.

Au trecut câteva zile și, într-o seară frumoasă, de vară, Ovidiu Lipan Țăndărică îl tot ruga să iasă la o bere. „Hai să ieșim și noi în oraș. Hai să ieșim la Continental, să bem o bere. Stăm aici în casă. E vară…“. „Atunci, Nicu Covaci le-a spus: „OK, ieșim, dar ieșim definitiv!”. Evident, ceilalți se șochează.

„Rupe firul telefonului din perete”

Este descris un moment în care Josef Kappl vrea să pună mâna pe telefon să o sune pe mama lui, să o anunţe, iar „Nicu Covaci rupe firul telefonului din perete, evident, de teamă să nu fie interceptată discuția ambientală, pentru că Securitatea făcea și asta, acolo unde era cazul. Și pleacă“, a povestit Andrei Galiță, în interviul publicat integral în volumul „Phoenix. Har/Jar“.

Aventura riscantă a artiștilor pare un scenariu de film. „În boxa pregătită pentru Mircea Baniciu, Nicu Covaci spune că a luat o prietenă, o vecină de etnie germană, gravidă, care nu își dorea sub nicio formă să nască în România. Îi pune în boxe, îi închide. Chiar el spune că, din cauza numărului foarte mare de șuruburi, vreo 48, s-a ales cu răni la mâini din cauza șurubelniței“.

Când ajunge în vamă, i se spune că mașina va fi controlată peste tot. „OK, n-aveți decât!”, le răspunde Covaci, pregătit însă cu bunătăți pentru grăniceri: vin de Recaș, cârnați de Banat și franzele calde, astfel că reușește să le deturneze un pic atenția. Închiși în instrumente stăteau, în poziție de yoga, membrii trupei. Tot Covaci a fost cel care le-a administrat și Valium, altfel nu crede că ar fi putut să-și ducă planul la bun sfârșit.

După ce trec granița, îi scoate din boxe. Nedumeriți, ei întreabă: Unde am ajuns?”. „În Rai!”, le-a răspuns Nicu Covaci.

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci a murit vineri seară, la vârsta de 77 de ani, după ce, în urmă cu câteva luni, suferise o operație pe creier.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News