Cuprins:
- Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au finalizat ancheta și au trimis dosarul în instanță. Inculpații sunt acuzați de acces ilegal la sisteme informatice, efectuarea de operațiuni financiare frauduloase, furt calificat și lipsire de libertate.
Le furau telefoane și le accesau aplicațiile bancare cu funcția de recunoaștere facială
Conform rechizitoriului, turiștii străini erau încurajați să consume alcool până se îmbătau, apoi angajații barurilor le furau cardurile bancare, după ce, în prealabil, pe fondul stării de ebritate a clienților, rețineau codul PIN, și efectuau plăți fictive în contul firmelor care administrau localurile.
În alte cazuri, furau telefoanele mobile și le accesau aplicațiile bancare folosind funcția de recunoaștere facială al persoanei mahmure. Le-au transferat sumele de bani în alte conturi sau au efectuat plăţi la POS-uri.
„Beție accelerată”, pe fondul prețurilor mici
„Inculpații au obținut sume de bani considerabile sub paravanul societăților comerciale, prin oferirea și comercializarea unor produse și servicii atractive turiștilor, dar de natură a-i induce în eroare cu privire la prețul plătit, pe fondul inducerii stării de beție voluntară accelerată”, se arată în comunicatul Parchetului.
În unele cazuri, victimele au fost și lipsite de libertate.
Prejudiciul total probat este de aproximativ 410.000 lei. Investigația a fost deschisă în iunie 2024. Inițial, 7 persoane au fost puse sub acuzare, dintre care 4 au ajuns în arest preventiv și 2 în arest la domiciliu.
Faptele s-au petrecut între 26 noiembrie 2023 și 12 mai 2024. 4 turiști străini au fost identificați ca victime.
16 persoane și 2 firme au fost trimise în judecată
Procurorii au dispus măsuri asigurătorii față de inculpați pentru recuperarea prejudiciului. Dosarul va fi judecat la Tribunalul București.
Pe lângă cele 16 persoane fizice, 2 firme au fost de asemenea trimise în judecată în acest caz.