„Suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate. Teza este profund viciată”, a anunțat astăzi Universitatea Babeș-Bolyai.
În hotărârea în care explică problemele pe care le-au identificat în doctoratul ministrului de interne, membrii Comisiei de Etică arată modul în care Lucian Bode și profesorul Adrian Ivan, care a coordonat teza de doctorat, au încercat să oprească procedura.
Înainte ca membrii Comisiei de Etică a UBB să analizeze doctoratul lui Lucian Bode, au „cerut puncte de vedere domnului Bode, conducătorului de doctorat și comisiei de susținere a tezei, dar și școlii doctorale”, explicau reprezentanții instituției pentru Libertatea, în decembrie.
În raportul publicat astăzi de universitate, se arată că profesorul Adrian Ivan, conducătorul de doctorat al lui Bode, nu a transmis acest punct de vedere. În schimb, „a solicitat prin avocat stoparea oricărei analize a tezei de doctorat, pe motivul că prezenta Comisie este nelegal constituită”.
Bode: Articolul Emiliei Șercan, „un demers fără relevanță științifică”
Încercări de a bloca răspunsul Comisiei și de opri analiza a avut și Lucian Bode. În același raport se arată că ministrul „a solicitat în două rânduri prelungirea termenului de trimitere a unui punct de vedere, invocând motive obiective legate de activitatea ministerială”.
Bode a transmis un punct de vedere abia pe 9 ianuarie 2023, adică cu două zile înainte de publicarea raportului. În acesta, ministrul liberal își susține integritatea academică și arată că „articolul de presă asupra căruia m-ați invitat să prezint un punct de vedere nu are un caracter academic, fiind un demers fără relevanță științifică”. Bode face referire la articolul din Pressone, scris de Emilia Șercan, în care arată că a plagiat 18% din lucrarea de doctorat.
În continuare, ministrul spune că nu are la ce răspundă: „Nu am identificat elemente concrete pe care ar trebui să le justific”.
„Nu pot formula un punct de vedere asupra părerii personale a autoarei unor acuzații netemeinice și cu o certă motivație politică, formulate fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale și, cu atât mai puțin, în domeniul securității energetice și managementului resurselor”, a mai arătat Bode, citat de raportul Comisie de Etică al UBB.
Pe 27 decembrie 2022, Lucian Bode a transmis universității o plângere prealabilă intentării unei acțiuni în contencios administrativ, solicitând oprirea oricărei evaluări a tezei de doctorat. Pe 5 ianuarie, a fost depusă plângerea și procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj.
Comisia de Etică a UBB arată că analiza realizată este legală pentru că „vizează aspectele de etică din teză și nu cele legate de valoarea ei științifică”. De asemenea, arată că are dreptul de a se autosesiza și de a analiza abaterile etice, însă nu poate dispune cea mai drastică sancțiune, anume retragerea titlului de doctor.
foto: Hepta