Angajați ai Departamentului de Stat al SUA au fost avertizați în mai multe rânduri anul trecut să nu demareze o investigație privind originile SARS-CoV-2 și posibila scăpare a virusului din laborator, deoarece aceasta ar deschide o adevărată cutie a Pandorei și ar atrage atenția asupra finanțării alocate de SUA pentru cercetările riscante pe coronavirusuri derulate la Institutul de Virusologie din Wuhan, scrie Vanity Fair.
Unul dintre episoade a avut loc în decembrie anul trecut, când angajații a patru birouri diferite din cadrul Departamentului de Stat s-au adunat pentru a discuta despre iminenta misiune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în China, misiune care avea drept scop tocmai elucidarea circumstanțelor în care a apărut și s-a extins epidemia de COVID.
Una dintre problemele discutate a fost și una dintre cele mai sensibile: ce ar trebui să spună guvernul SUA despre Institutul de Virusologie din Wuhan?
Un mic grup de analiști din cadrul Biroului pentru Controlul și Verificarea Armelor studia deja institutul de luni bune și primise informații de la serviciile secrete, care spuneau că trei angajați care derulau experimente pe coronavirusuri în Wuhan se îmbolnăviseră în toamna lui 2019, cu simptome asemănătoare COVID, înainte ca virusul să se facă simțit în oraș.
În momentul în care oficialii discutau pe această temă, s-au trezit că sunt sfătuiți de Christopher Park, director în cadrul Biroului de Securitate Internațională și Nonproliferare, să nu spună nimic din ce ar putea atrage atenția asupra rolului SUA în experimentele pe coronavirusuri, scrie Vanity Fair.
Unii dintre participanți au fost șocați de un astfel de îndemn la lipsa de transparență, a precizat pentru revista americană un oficial, sub acoperirea anonimatului.
Un alt oficial, Thomas DiNanno, fost secretar adjunct al Biroului pentru Controlul Armelor din cadrul Departamentului de Stat, și-a exprimat direct îngrijorarea privind lipsa de transparență, într-o circulară citată de Vanity Fair.
Într-o declarație pentru această publicație, DiNanno a subliniat că toată povestea semăna cu o tentativă de acoperire a faptelor. „Nu am avut de gând să fiu parte din ea”, a spus fostul oficial.
Chestionat de Vanity Fair, Christopher Park a sugerat că poziția sa nu era una împotriva transparenței. „Sunt sceptic că oamenii au înțeles cu adevărat că sunt descurajați să prezinte faptele”, a spus el.
Park nu a fost singurul care i-a avertizat pe oficialii din Departamentul de Stat împotriva unei anchete. Pe măsură ce oficialii au tot analizat teoria virusului scăpat accidental din laborator, ei au fost avertizați în mod repetat de diverși colegi să nu deschidă „o cutie a Pandorei”, au spus patru foști angajați ai Departamentului de Stat.
Finanțare americană pentru experimente riscante
Experimentele care au avut loc în Wuhan și care au fost discutate de oficialii americani erau cele de tip „gain of function”, care presupun manipularea patogenilor prin selectarea unor mutații, în special pentru a-i face mai mortali, cu scopul de a înțelege cum se comportă virusurile și cum își construiesc rezistența în fața vaccinurilor.
În 2014, finanțările din SUA pentru acest gen de experimente au fost oprite de președintele Barack Obama, pentru ca oficialii să stabilească criterii mai stricte pentru prevenirea oricărui incident.
Moratoriul a fost ridicat în 2017, iar Christopher Park, oficialul care cerea temperarea anchetelor, a fost implicat în această decizie, scrie Vanity Fair.
Mai important este că în tot acest timp, experimentele de acest gen au continuat în Wuhan, inclusiv cu finanțarea SUA.
Concret, un grup multinațional de oameni de știință care lucra la Institutul din Wuhan a primit 600.000 de dolari în fonduri publice americane, între 2015 și 2020, pentru a investiga dacă coronavirusurile reprezintă un risc pentru omenire.
Banii au fost oferiți de Institutul Național de Sănătate, o instituție publică din SUA, dar direcționați prin EcoHealth Alliance, o organizație non-guvernamentală.
Ca parte a cercetării, echipa de oameni de știință, care o includea pe Shi Zhengli, cunoscută în China drept „femeia liliac”, a lipit două coronavirusuri diferite, creând o versiune mai periculoasă, despre care au aflat că are potențialul de a infecta oamenii, potrivit unui studiu publicat în 2015 în revista Nature, citat de Financial Times.
Aceste cercetări, dar și alte experimente potențial riscante pe coronavirusuri au avut loc de multe ori în laboratoare din Wuhan care nu aveau standarde de securitate potrivite sau care nu aveau angajați instruiți pentru astfel de muncă.
Săptămâna trecută, când a admis că SUA au finanțat parțial studiile din Wuhan, doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a negat că experimentele reprezintă o cercetare de tip „gain of function”.
Nu de aceeași părere au fost republicanii americani, care i-au cerut înaltului oficial medical demisia, susținând că acesta și-a schimbat poziția pe tema acestei finanțări.
În plus, criticii republicani au observat că, în ciuda asigurărilor lui Fauci, cercetătorii din Wuhan ar fi putut folosi totuși fondurile americane pentru cercetări care au manipulat coronavirusurile pentru a le face mai mortale.
„O reacție imună” la vehemența lui Donald Trump
Revista Vanity Fair scrie că poziția multor oficiali împotriva teoriei virusului scăpat din laborator a venit și ca un soi de reacție automată la faptul că această teorie a fost îmbrățișată de Donald Trump și de cercurile conspiraționiste.
Rolul jucat de Institutul din Wuhan era analizat de oficialii americani încă de la debutul pandemiei.
Potrivit Vanity Fair, un analist al Departamentului de Stat, Miles Yu, principalul expert pe China, a redactat destul de repede un raport privind cercetarea derulată în laboratoarele acestuia, care a ajuns ulterior la șeful diplomației, Mike Pompeo.
Este neclar dacă dosarul a ajuns și la Donald Trump, dar pe 30 aprilie 2020, biroul directorului comunității de informații a dat publicității o declarație ambiguă, care părea că are rolul de a răspunde întrebărilor pe tema teoriei virusului scăpat din laborator.
Declarația spunea că serviciile de informații sunt de acord cu poziția oamenilor de știință cum că virusul nu a fost creat artificial sau modificat de oameni, dar că cercetările vor continua pentru a elucida dacă epidemia a apărut în urma contactului cu animalele infectate sau drept rezultat al unui accident la laboratorul din Wuhan.
Apoi, la doar câteva ore, președintele Donald Trump și-a contrazis oficialii și a anunțat că a văzut informații secrete ce ar indica faptul că virusul chiar a venit de la Institutul din Wuhan. Întrebat care sunt dovezile, președintele a subliniat că nu poate oferi această informație.
Declarația prematură a lui Trump, scrie Vanity Fair, a otrăvit apele și i-a afectat pe toți cei care încercau să ancheteze în mod sincer originile coronavirusului.
În opinia lui Matthew Pottinger, adjunctul consilierului pentru securitate națională, în cadrul guvernului a apărut un soi de „reacție imunitară”, care presupunea că orice discuție pe tema laboratorului va fi legată în mod iremediabil de o abordare naționalistă distructivă.
Această repulsie cu privire la teorie s-a extins în întreaga comunitate științifică, a cărei „tăcere asurzitoare” l-a nemulțumit pe Miles Yu, analistul din cadrul Departamentului de Stat.
„Oricine îndrăznea să vorbească era ostracizat”, își amintește el.
Amenințări cu moartea
Despre această reacție a comunității științifice a vorbit tot pentru Vanity Fair și fostul director al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), Robert Redfield.
Redfield a mărturisit că a primit amenințări cu moartea de la alți oameni de știință, după ce a susținut la CNN, în luna martie a acestui an, teoria virusului scăpat din laborator.
Redfield a spus că reputați oameni de știință – inclusiv prieteni de-ai săi – s-au aflat printre cei care i-au trimis mesaje furioase după apariția la CNN.
„Am fost amenințat și ostracizat pentru că am propus o altă ipoteză”, a declarat Redfield pentru Vanity Fair. „Așteptam acest lucru de la politicieni, dar nu de la oamenii de știință”, a adăugat el.
Rolul comunității științifice în contracararea teoriei virusului scăpat din laborator este evidențiat și de o scrisoare deschisă apărută încă din februarie anul trecut în jurnalul științific The Lancet.
Mesajul apărut pe 19 februarie 2020 și semnat de 27 de oameni de știință respingea vehement teoria și în general toate „teoriile conspiraționiste care sugerează că virusul nu are origine naturală” și își exprima solidaritatea cu cercetătorii din China.
Scrisoarea apărută în The Lancet, scrie Vanity Fair, a îngropat practic orice dezbatere pe tema originilor COVID, înainte ca aceasta să înceapă.
Ceva mai târziu, scrie revista, s-a aflat că scrisoarea din The Lancet a fost nu doar semnată, dar chiar organizată de zoologul Peter Daszak, directorul organizației non-guvernamentale, cu sediul la New York, EcoHealth Alliance, chiar cea care distribuise finanțarea pentru Institutul din Wuhan.
De fapt, cel puțin alți șase semnatari ai acelei scrisori lucraseră în trecut sau fuseseră finanțați de EcoHealth Alliance.
Jamie Metzl, fost oficial al administrației Clinton și expert în cadrul OMS, implicat de la bun început în cercetarea privind originile COVID, a oferit pentru Vanity Fair o posibilă explicație a mobilizării lui Daszak.
„Dacă pandemia a pornit după o scăpare dintr-un laborator, acest lucru ar avea potențialul de a afecta virusologia în același fel în care accidentul de la Cernobîl a afectat cercetarea în domeniul nuclear”, a spus acesta.
Cu alte cuvinte, ar arunca domeniul într-o perioadă nedeterminată de moratorii și restricții ale finanțărilor.
În mod straniu, Daszak a devenit ulterior singurul reprezentant al SUA în cadrul misiunii OMS care a investigat, în China, circumstanțele apariției pandemiei.
Investigația a concluzionat anul acesta că varianta scurgerii din laborator a virusului este „foarte puțin probabilă”.
Dar concluzia aceasta a fost contestată în martie de mai multe țări, inclusiv SUA și Marea Britanie și de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a subliniat că ancheta nu a fost una suficient de extinsă.
Noi informații
Dezbaterea pe tema originilor virusului s-a intensificat în ultima vreme, după apariția mai multor articole care au ridicat semne de întrebare.
Unul dintre acestea, apărut în Wall Street Journal, cita un raport al serviciilor secrete americane care dezvăluia că trei cercetători chinezi de la Institutul din Wuhan au fost spitalizați cu simptome asemănătoare COVID în noiembrie 2019.
Raportul dezvolta practic informațiile deja existente încă de anul trecut și oferea amănunte mai precise, inclusiv date despre internarea cercetătorilor și faptul că evenimentul s-a petrecut în noiembrie, deci cu o lună înainte ca virusul să fie semnalat în Wuhan.
Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a ordonat serviciilor de informații să analizeze teoria laboratorului și să ajungă la o concluzie în 90 de zile.
În tot acest timp, autoritățile chineze au negat în mod repetat varianta și au catalogat teoria virusului scăpat din laborator drept o conspirație.
Solicitarea lui Fauci pentru China
Joi, doctorul Anthony Fauci a cerut Chinei să prezinte dosarele medicale a nouă persoane angajate ale laboratorului din Wuhan, ale căror afecţiuni ar putea oferi indicii vitale cu privire la originile virusului.
„Aş dori să văd fişele medicale ale celor trei persoane despre care se spune că s-au îmbolnăvit în 2019. S-au îmbolnăvit într-adevăr şi, dacă da, de ce s-au îmbolnăvit?”, a declarat Fauci, citat de Financial Times.
Potrivit Financial Times, Fauci continuă să creadă că virusul a fost transmis mai întâi la oameni de la animale, notând că, chiar dacă cercetătorii laboratorului au avut COVID-19, ei ar fi putut contracta boala de la populaţia mai largă.
Fauci însuși este acuzat de criticii săi că ar fi jucat un rol în blocarea unei anchete pe tema originii virusului.
Ultimul atac la adresa lui a venit după publicarea e-mailurilor trimise și primite de oficial, în timpul pandemiei, scrie BBC.
În unul dintre aceste mesaje, directorul EcoHealth Alliance, Peter Daszak, i-a mulțumit lui Fauci, în aprilie 2020, pentru că a declarat în mod public faptul că dovezile științifice nu susțin teoria virusului scăpat din laborator.
„Vă mulțumesc pentru mesajul binevoitor”, a răspuns Fauci.
Criticii lui Fauci au afirmat că schimbul de e-mailuri ar sugera faptul că doctorul este implicat într-o operațiune de mușamalizare a situației de la Institutul din Wuhan.
Fauci a catalogat această interpretare drept un „nonsens”.