Când au aflat că ediția de anul acesta va avea loc la Paris, Claudia și Bernd Steiner, un cuplu de pensionari din München, și-au rezervat cazarea și și-au cumpărat bilete pentru competițiile sportive cu participare germană.
Bărbatul de 71 de ani a explicat că „am decis să mergem 10 zile la Paris și să găsim un hotel bun la timp”. Cu toate acestea, visul s-a spulberat la scurt timp: hotelul le-a anulat rezervarea făcută în octombrie 2023 și a perceput brusc de aproape trei ori prețul inițial.
De la 60 de euro pe noapte la 150
„Noi rezervasem o noapte cu 60 de euro, dar apoi ni s-a spus că trebuie să plătim 150 de euro. În plus, acum nu mai era loc de parcare disponibil și nici micul-dejun în ofertă”, a explicat Steiner.
Germanul a sunat la hotel pentru a se plânge, dar i s-a explicat că „prețurile trebuie ajustate pentru că cel inițial nu mai poate acoperi cheltuielile”.
„Așteptam cu nerăbdare să mergem acolo”, a spus Claudia Steiner. Intenționau să cheltuiască aproape 3.000 de euro în vacanța de 10 zile din „Orașul iubirii”. „Nu am mai fost niciodată la Paris”, adaugă Bernd.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Centrul European al Consumatorilor: „Nu este un caz izolat”
Potrivit Centrului European al Consumatorilor (EVZ), situația soților Steiner „nu este un caz izolat. De la începutul anului, avocații EVZ au stabilit că hotelierii modifică sau chiar anulează rezervările de camere pentru Jocurile Olimpice”.
În conformitate cu legislația franceză, modificările de preț pot fi efectuate numai dacă oaspetele este de acord. Anulările pot fi făcute numai dacă hotelul are un motiv temeinic (daune, închidere pe termen scurt sau deficiențe de securitate).
EVZ îi sfătuiește pe oaspeți să întrebe întotdeauna despre motivul anulării, ideal în scris. Dacă motivul nu este susținut, oaspeții pot solicita despăgubiri.
Cum trebuie să procedeze cei afectați
Pentru a face acest lucru, cei afectați trebuie să solicite consiliere juridică în Franța. Șansele de succes sunt bune dacă turiștii trebuie să se mute la un hotel mult mai scump din cauza unei anulări nefondate.
Indiferent de motivul unei anulări, conform EVZ, hotelul este obligat să restituie suma deja plătită. Cu toate acestea, dacă oaspetele anulează, nu există neapărat o rambursare. Aceasta depinde de Termenii și Condițiile Generale ale hotelului.
Soții Stein au primit banii pe care i-au plătit, dar sunt în căutarea unui nou hotel.
Airbnb, preț mărit de două ori față de cel al rezervării
Și platforma de cazare Airbnb procedează în mod similar.
Un cetățean român a închiriat o cameră într-o suburbie a capitalei franceze, însă s-a trezit că proprietarul l-a anunțat că prețul pentru care rezervase a crescut de două ori.
Bărbatul s-a adresat serviciului de clienți, însă nu este clar cum se va rezolva situația.
Airbnb (versiune scurtată a numelui său original, AirBedandBreakfast.com) este o companie americană înființată în 2008, la San Francisco. Deține o platformă online prin care se pot închiria, oriunde în lume, camere, apartamente sau case întregi direct de la proprietar.
Într-un interviu acordat anul trecut, Nathan Blecharczyk, 41 de ani, unul dintre fondatorii Airbnb, creditat de Forbes cu o avere de 7,9 miliarde de dolari, spunea că folosește propria sa platformă pentru a rezerva locuințe, ba chiar își pune la dispoziție casa pentru utilizatorii serviciilor companiei de cazare ieftină.
El estima că platforma are 7 milioane de proprietăți și 175 de milioane de fotografii. Booking.com și Expedia sunt concurenții direcți ai Airbnb.
Ceremonia de deschidere, pe Sena!
Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de vară, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion. Parada sportivilor se va desfășura pe Sena, cu bărci pentru fiecare delegație națională. potrivit Olympics.com.
La sfârșitul traseului său de 6 kilometri, parada va ajunge în fața Trocadéro, unde vor avea loc restul elementelor de protocol olimpic și spectacolele finale.
Foto: Eli Toma