Directorul general al Deutsche Welle, Peter Limbourg, a declarat că decizia Rusiei de a închide biroul a fost o reacție totală exagerată și „un alt semn că guvernul rus nu este interesat de libertatea presei”.

Toți angajații DW și-au pierdut acreditările de presă, iar postul și-a pierdut dreptul de a mai transmite în Rusia. Șeful biroului de la Moscova, Juri Rescheto, a declarat că vestea că redacție se va închide a fost un șoc.

Sunt o mulțime de întrebări tehnice și juridice. Până acum, știm doar că trebuie să ne dăm înapoi legitimațiile de muncă.

Juri Rescheto, Deutsche Welle:

Decizia Moscovei vine după ce autoritățile de la Berlin au anunțat că televiziunea publică RT – Russia Today trebuie să își întrerupă transmisiunea programelor în Germania, deoarece „nu are licența de emisie necesară”.

Ministrul culturii, Claudia Roth, a cerut Rusiei să nu „abuzeze de problemele drepturilor de licență ale RT pentru o reacție politică”.

Ceilalţi radiodifuzori publici din Germania şi-au exprimat sprijinul pentru Deutsche Welle, iar Federaţia Germană a Jurnaliştilor a cerut ridicarea imediată a interdicţiei.

Ca urmare a deciziei anunțate de Moscova, ministrul justiției din Letonia a spus că va invita DW să-și mute biroul la Riga.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a precizat vineri că dacă Germania va „normaliza situația”, atunci o va face și Rusia, un semnal că leagă funcționarea DW de cea a RT.

RT, care are deja canale în engleză, franceză și spaniolă, și-a lansat canalul prin satelit în limba germană în decembrie 2021, folosind o licență din Serbia, în afara Uniunii Europene. RT este considerat pe scară largă ca un purtător de cuvânt al Kremlinului, fiind acuzat în repetate rânduri că propagă dezinformarea și manipularea.

Dincolo de aceste prime măsuri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunțat începerea unei proceduri de catalogare a Deutsche Welle drept „agent străin”, măsură care se aplică deja mai multor canale media critice la adresa Kremlinului.

Decizia de joi a Moscovei vine după o serie de măsuri similare luate cu privire la alte instituții media occidentale, scrie The Moscow Times.

În august 2021, Kremlinul a expulzat-o pe corespondenta BBC Sarah Rainsford, în semn de retribuție pentru ceea ce oficialii ruși au numit discriminarea față de presa rusească din Regatul Unit.

Iar în noiembrie, Moscova a revocat permisul de rezidență al lui Tom Vennink, un vechi corespondent olandez, din cauza unor infracțiuni minore din trecut.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News