Cele mai mari schimbări au loc în cadrul PSD. Cât încă era liber, Liviu Dragnea a încercat să facă planuri pentru eventualitatea în care era condamnat şi a încercat să convingă liderii partidului să o accepte pe Lia Olguţa Vasilescu drept succesoarea lui. Statutul însă îi dă întâietate Vioricăi Dăncilă, din funcţia de preşedinte executive al PSD. S-a deschis astfel prima luptă pentru putere din partid după plecarea lui Liviu Dragnea.

„Noaptea cuţitelor lungi”, episodul 4

Anul 2006. Mircea Geoană era proaspăt lider al PSD, înlocuindu-l pe Adrian Năstase. Acesta din urmă era preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte executiv. Are loc o şedinţă celebră, la Hotel Confort, în urma căreia pierde ambele funcţii, primite şi acelea ca premiu de consolare după ce a pierdut prezidenţialele.

Începe în PSD o nouă epocă, marcată de executarea tuturor foştilor lideri, pentru ca noii instalaţi să poată dormi liniştiţi. Mircea Geoană a fost învins la rândul său de Victor Ponta, care i-a înlocuit întreaga echipă şi apoi l-a exclus din partid, iar acelaşi lucru i s-a întâmplat ulterior şi lui Ponta, la ordinul lui Liviu Dragnea. Acesta din urmă nu a mai trebuit exclus, pentru că a ajuns în Penitenciarul Rahova, dar PSD repetă scenariul din ultimii aproape 14 ani: îi execută pe cei fideli fostului şef.

Până acum a fost exclusă Anca Alexandrescu, principalul consilier al premierului, impusă în funcţie de Liviu Dragnea, şi este foarte posibil ca şi Darius Vâlcov să plece din funcţie.

A fost îndepărtat și Codrin Ştefănescu din funcţia de secretar general. El era nu doar un susţinător al lui Dragnea, ci şi păstrătorul “liniei dure” în privinţa Justiţiei.

Lia Olguţa Vasilescu, cea despre care Liviu Dragnea spunea că îi va fi naşă de cununie, a pierdut funcţia de purtător de cuvânt.

Se poartă în continuare discuţii despre înlăturarea de pe lista de europarlamentare a candidaţilor impuşi de Liviu Dragnea, care au fost subiect de scandal în partid, în special Cristian Terhes şi Carmen Avram.

PSD se „reformează” cu foştii lideri

Ultimii doi lideri ai PSD care l-au precedat pe Liviu Dragnea au fost excluşi din partid: Victor Ponta şi Mircea Geoană. Acum, ambii primesc invitaţii de a reveni în partid. Este una dintre încercările noii conduceri de a restabili ordinea de dinaintea venirii lui Dragnea la conducerea PSD. Este o mână întinsă trecutului, o mişcare pragmatică, pentru că voturile PRO România pot asigura liniştea parlamentară a PSD, și o mişcare de imagine, care să arate o îndepărtare de “epoca Dragnea”.

Odată cu invitaţiile de reintrare în partid a celor excluşi în ultimii ani, sunt reactivaţi şi alţi lideri trecuţi pe linie moartă de Liviu Dragnea: Titus Corlăţean ar putea deveni vicepremier, iar Mihai Fifor, unul din “puciştii” loviturii de palat din toamnă, a apărut la stânga Vioricăi Dăncilă. La fel şi Paul Stănescu, îndepărtat din Guvern de Dragnea, care acum va fi preşedinte executiv.

Gabriela Firea, o altă contestatară a fostului lider social-democrat, primeşte din nou funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti, momentan interimar.

Este aşteptată şi o remaniere mai largă, care să înlăture din Guvern alţi lideri apropiaţi de Dragnea, precum Carmen Dan, de la Ministerul Afacerilor Interne.

Opoziţia a colaborat ca să ocupe șefia Camerei Deputaților

Scena politică a fost împărţită între cei care clamau victoria PNL în alegerile europarlamentare şi cei care spuneau că scorul neaşteptat al Alianţei 2020 USR-PLUS face ca ei să fie învingătorii “morali”. Ambele tabere şi-au clamat prima funcţie devenită disponibilă după îndepărtarea lui Liviu Dragnea, cea de şef al Camerei Deputaţilor. USR îl propunea pe Stelian Ion, în timp ce PNL o dorea pe Raluca Turcan. În urma negocierilor, PNL şi USR-PLUS au ajuns la un acord: candidatul comun Raluca Turcan. A fost prima mare negociere între cele două formaţiuni.

În final, Opoziția a pierdut, pentru că PSD a reușit să-și impună noul preşedinte la Camera Deputaţilor: Marcel Ciolacu a câştigat competiţia cu Raluca Turcan.

PNL şi USR-PLUS, alături de PMP, au căzut de acord şi asupra unei alte teme fierbinţi: susţinerea unui singur candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului. Este vorba despre fostul parlamentar UDMR Eckstein Kovacs Peter, recunoscut drept un lider echilibrat al formaţiunii.

Foto: Inquam Photos / George Călin


Citește și: 

Dosarul șefului pazei lui Dragnea a reapărut luni! Omul care a organizat paza la ieșiri publice ale fostului șef PSD are un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani căruia i se pierduse urma. Libertatea a aflat ce se întâmplă în acest caz

 
 

Urmărește-ne pe Google News