UPDATE duminică 7 octombrie, ora 20.20: Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că s-a încheiat votul și un număr de 14.109 persoane private de libertate şi-au exercitat dreptul la vot în unităţile penitenciare la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Dintre cei 14.109 de deţinuţi, 9.374 au votat sâmbătă, iar restul duminică.
Încă de la primele ore, cei peste 900 de deţinuţi care şi-au dat acordul în scris pentru participarea la referendumul pentru definirea familiei aşteptau să meargă în faţa comisiei de votare.
Puţin după ora 11.00, maşinile cu urnele mobile au intrat pe poarta penitenciarului, iar puşcăriaşii s-au aşezat la rând, aşteptând să fie strigaţi pentru a-şi putea exercita dreptul constituţional. Gardienii ţineau în mâini teancurile cu buletinele infractorilor, iar în momentul în care îşi auzeau numele aceștia mergeau cu actul de identitate în faţa comisiei. primeau ştampila şi buletinul, după care intrau în cabina de vot.
Cei mai mulţi deţinuţi au votat pentru familia tradiţională
Reporterul ziarului Libertatea a reuşit să stea de vorbă cu câţiva dintre cei care au mers la vot. Cei mai mulţi au ales să pună ştampila în căsuţa care defineşte familia ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
„Am votat împotriva căsătoriei dintre bărbat şi bărbat. Înţeleg că dacă va fi legalizată căsătoria dintre bărbat şi bărbat, automat vor avea dreptul să înfieze copii din centrele de plasament şi nu doresc, pentru că așa vor ajunge şi copiii”, a declarat, pentru libertatea.ro, Robert Bucătaru, condamnat pentru şantaj.
„Am fost la vot pentru că nu vreau să se legalizeze căsătoria între gay, ca să nu spun homosexuali. Imaginaţi-vă şi dumneavoastră doi oameni mergând pe stradă, ţinându-se de mână. Ce exemplu ar da altor oameni, altor copii care vor vedea, la rândul lor, acest lucru?”, a fost de părere şi Ionuţ Marius Gheorghe, închis pentru furt calificat.
„Am votat să fie femeie cu bărbat. Ca să poată să facă copii, ca să se mărească ţara, cum era cu Ceauşescu. De când a murit Ceauşescu, totul e cu curu în sus. Mă scuzaţi de cur, că nu am zis fund. (…) Face legi pentru bărbaţi, ce înseamnă asta?”, e concluzia unui alt deţinut, Nelu Dumitru, condamnat pentru evaziune.
Citește și: