Perioada sărbătorilor de iarnă poate fi un coșmar pentru animalele de companie, din cauza zgomotelor produse de petarde, pocnitori și focuri de artificii. Este terorizant mai ales pentru câini, care au o sensibilitate auditivă mult superioară omului.
În aceste zile, dar mai ales în noaptea dintre ani, se pierd foarte mulți câini, atrage atenția Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).
Din cauza zgomotelor puternice, câinii pot suferi atacuri de panică, accidente vasculare, devin agitați și pot avea probleme cardiace până la infarct, spune medicul veterinar Aurelian Ștefan.
„Câinii sunt terorizați. Eu am o vorbă: facem Revelion, nu armaghedon. Hai să ne distrăm, să ne sunăm unii pe alții, dar să nu dăm cu petarde ca nebunii”, afirmă Ștefan.
Medic veterinar, el este fondatorul Center of Hope, spitalul în care animalele fără stăpân au prioritate datorită unui program social, Homeless Animal Hospital, ce funcționează din donații.
Într-un interviu pentru Libertatea, medicul veterinar Aurelian Ștefan a explicat cum ne putem proteja prietenii necuvântători în noaptea dintre ani.
Tratament cu calmante
„Nu avem prea multe metode pentru a ne proteja animalele. Cele mai bune sunt: anxioliticele și tapetarea băii cu materiale antifonice, ca în noaptea de Revelion să intrăm cu câinele în baie”, spune Aurelian Ștefan.
Anxioliticele îi vor ajuta pe patrupezi să scape de stres și să treacă mai ușor peste frica de zgomot.
„Cățeii pot avea crize de epilepsie din cauza asta. De asta ai nevoie de Revelion? Lucrurile sunt chiar urâte rău”, spune medicul veterinar.
„Și ce te faci cu oamenii care au prima lor iarnă cu cățelul, care nu știu cum răspunde câinele lor? Ei trebuie să fie pregătiți”, completează el.
Ce mai puteți face pentru animalele de companie de Revelion
Societatea Regală de Prevenire a Cruzimii față de Animale, un ONG patronat de regina Elisabeta a Marii Britanii, oferă câteva sfaturi utile pentru stăpânii de animale.
Pentru căței:
– în ziua de Revelion, plimbați câinele o perioadă mai lungă;
– dacă stați la curte, nu-l lăsați afară noaptea;
– în încăperea în care stă câinele, lăsați lumina aprinsă și televizorul cu volum tare, pentru a acoperi zgomotul petardelor;
– închideți toate geamurile și trageți perdelele, pentru a acoperi zgomotul și luminile de afară (valabil și pentru pisici);
– ignorați zgomotele și, în schimb, jucați-vă cu animalul, dar nu-l forțați, dacă nu vrea.
Pentru pisici:
– asigurați-vă că au un loc în care să se ascundă: sub pat, sub mobilier, într-o cușcă pentru animale pe care să o acoperiți cu o pătură când încep artificiile (valabil și pentru câini);
– nu încercați să convingeți pisica să iasă din locul în care s-a ascuns, pentru că îi veți accentua starea de frică și stres;
– microcipați pisica (în România, microciparea este obligatorie doar pentru câini, nu și pentru pisici, n.r.), ca măsură de precauție în cazul în care fuge de frică.
Pentru animalele mici, precum hamsterii sau papagalii:
– acoperiți parțial cușca cu o pătură;
– lăsați animalul într-un colț sau într-o cameră cât mai liniștită.
Foto: 123rf
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro