Deocamdată, în România, toți pacienții testați pozitiv pentru COVID-19 trebuie internați în spital, dar există posibilitatea ca în cazul unei supraaglomerări a unităților medicale, autoritățile să recurgă la această soluție, anunțată deja de autorități.
Totuși, sunt multe persoane care nu locuiesc singure. Cum gestionăm în siguranță tratamentul dacă locuiți cu alte persoane în aceeași gospodărie?
Ar putea părea că este inevitabil să te îmbolnăvești dacă partenerul de viață sau colegi de apartament sunt confirmați pozitiv COVID-19, dar acest lucru nu este neapărat adevărat atât timp cât se respectă cu atenție unele precauții.
Camera persoanei bolnave trebuie tratată ca o cameră de spital
Dacă aveți pe cineva acasă care are COVID-19 simptomatic, doriți să tratați camera în care stă, într-un sens, ca o cameră de spital. Ce înseamnă asta? Incursiuni sau excursii limitate, în sau din camera respectivă. Persoana infectată este pusă în carantină în acea cameră, ideal cu o fereastră deschisă. Trebuie să tratezi acea cameră ca fiind infectată.
Dr. Gregory Poland, expertCOVID-19 la Mayo Clinic, Statele Unite:
Conform studiilor și datelor analizate de Poland, rata de transmitere a coronavirusului este de la 10% până la 60%. Evident, atunci când trăiești în aceeași casă cu o persoană infectată, riscul crește dramatic datorită expunerii zilnice. Există însă lucruri pe care le puteți face pentru a limita expunerea și riscul menționat anterior.
Pacientul trebuie să poarte mască tot timpul când iese din camera sa
Pacientul trebuie izolat în propria cameră timp de cel puțin 14 zile, chiar și după ce simptomele au dispărut. În acest timp, pacientul trebuie să poarte o mască de fiecare dată când iese din camera sa.
Orice suprafețe care au venit în contact direct (atingere fizică) cu pacientul trebuie dezinfectate complet imediat.
Spălarea mâinilor este extrem de importantă în acest moment, pe care membrii familiei ar trebui să o practice frecvent. Mesele de familie nu trebuie luate împreună cu cine este bolnav.
Deși există dovezi limitate conform cărora animalele se pot îmbolnăvi de COVID-19, acest lucru se poate întâmpla. Din acest motiv, pisicile, câinii și alte animale de companie trebuie izolate de pacient.
Nu există încă medicamente antivirale aprobate pentru COVID -19
În România, toți pacienții testați pozitiv pentru COVID-19 trebuie internați în spital. Ei pot fi externați numai după ce primesc două teste negative la interval de 24 de ore.
Însă dacă internările duc la supraaglomerarea spitalelor, este de așteptat, potrivit declarațiilor făcute de autorități, ca pacienții bolnavi de forme ușoare și moderate ale COVID-19 să fie tratați acasă sub monitorizare.
În ceea ce privește tratamentul la domiciliu, nu puteți face altceva decât să vă asigurați că pacientul este bine hidratat și odihnit până când boala dispare de la sine. Nu există încă medicamente antivirale aprobate pentru COVID-19.
Pe lângă faptul că au grijă să nu se infecteze și ei la rândul lor, persoanele care au grijă de pacienții cu COVID-19 din aceeași gospodărie ar trebui să monitorizeze și agravarea simptomelor. Unele semne că e momentul să sunați la urgențe includ dificultățile severe de respirație, dureri în piept, cât și buze sau față de culoare albăstruie.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.