Există mai multe tipuri de vinuri pentru acelaşi soi de brânză, dar există şi reguli general valabile.
De exemplu: câteva brânzeturi proaspete se potrivesc perfect cu un vin de Burgundia alb, puţin cremos, lactat, cu note uşor prăjite, pentru a evidenţia latura freş a brânzei; brânzeturile moi cu crustă înflorită, tip camembert sau brie, merg cu cidru sau şampanie albă; cele moi, fără crustă spălată, tip munster, cu gust pronunţat, se consumă cu şampanie seacă; cele moi, cu crustă naturală, cum sunt cele din lapte de capră, sunt bune cu un vin alb, puţin gras; brânzeturile presate gătite, tip emmentaler, comté, gruyère, se combină cu şampanie sau cu vin alb.

Brânzeturile cu mucegai “cer” vinuri dulci, tip Porto sau Sauternes.

Brânzeturile iuţi au nevoie de vinuri fortificate sau foarte dulci, cum sunt cele Sherry, Sauternes sau vin de Tokaji. Pentru brânzeturile iuţi cu ciuperci sau cu trufe sunt indicate vinurile albe, precum cele de Burgundia sau Rhônes.

Brânzeturile de capră: cele tinere, acide, sunt potrivite cu vinurile tinere – tip Sauvignon Blanc. Dacă este vorba de brânzeturi mai mature, cum sunt cele Pecorino, atunci vom apela la un vin roşu – Zinfandel sau Sangiovese.

Şvaiţerul merge perfect cu şampanie.

Caşcavalurile se potrivesc cu multe soiuri de vinuri, roşii sau albe. Emmentalerul (şvaiţerul) merge foarte bine cu vinurile Beaujolais, roşii în general, dar şi cu cele albe sau cu şampanie.

Mozzarella, fiind o brânză proaspătă, se potriveşte foarte bine cu vinurile roşii, uşoare.

Citește și: 5 ingrediente de bază pentru vinul fiert

Urmărește-ne pe Google News