”Dacă rușii au crezut că războiul nu va afecta pe nimeni din adâncurile Rusiei sau de oriunde altundeva, s-au înșelat profund. Prin urmare, după cum vedem, astfel de lucruri se întâmplă din ce în ce mai des și să sperăm că asta va fi doar în beneficiul Ucrainei”, a declarat Ihnat, despre atacul din dimineața zilei de 26 decembrie de la baza aeriană care, potrivit BBC, se află la aproximativ 500 de kilometri de frontiera cu Ucraina.
La rândul său, un purtător de cuvânt al Forțelor de Securitate și Apărare din sudul Ucrainei a avertizat cu privire la un posibil răspuns al Rusiei, făcând referire la un incident similar la începutul lunii decembrie, care a avut loc în aceeași regiune.
”Acest lucru amintește de evenimentele din 5 decembrie, așa că ar putea exista un deja vu, o repetare a acestei situații, după care rușii au lansat un atac masiv cu rachete. Prin urmare, ar trebui să fim pregătiți pentru acest lucru, să ținem cont de el în planurile noastre și să nu uităm să ne adăpostim”, a avertizat oficialul.
Ce spune Rusia despre atacul de la baza Engels
Ministerul rus al apărării a anunțat luni dimineață că trei soldați au murit după ce o dronă ucraineană a fost doborâtă de apărarea aeriană în timp ce se apropia de aerodromul militar Engels, din regiunea Saratov.
”Pe 26 decembrie, în jurul orei 1.35, ora Moscovei, (00.35, ora României – n.r.) un vehicul aerian ucrainean fără pilot a fost doborât la joasă altitudine în timp ce se apropia de aerodromul militar Engels din regiunea Saratov. Ca urmare a căderii epavei dronei, trei militari ruși ai personalului tehnic care se aflau pe aerodrom au fost răniți mortal. Echipamentele aviatice nu au fost avariate”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția TASS.
Russian sources report second drone attack on Engels air base deep inside Russia. Does Russia have any air defense at all? pic.twitter.com/zxT0vAoQaL
— Maria Avdeeva (@maria_avdv) December 26, 2022
Guvernatorul regiunii Saratov, Roman Busargin, a anunțat că zonele rezidențiale din apropiere nu au fost în pericol, precizând că ”toate poveștile despre evacuarea orașului sunt minciuni flagrante create mult dincolo de granițele țării”, iar ”infrastructura civilă nu a fost afectată” de atacul asupra bazei aeriene, a relatat agenția rusă Interfax.
Reacții după atacul asupra bazei
Jurnalistul Christo Grozev, de la platforma de jurnalism de investigație Bellingcat, califică drept „halucinant” anunțul făcut astăzi de Ministerul rus al apărării conform căruia o dronă ucraineană a lovit aerodromul.
”Anunțul oficial al Rusiei spune că o dronă a fost respinsă de apărarea antiaeriană «determinând-o să-și schimbe direcția și să lovească o clădire în care așteptau piloții», provocând moartea a trei persoane și rănirea altor câteva. O dronă ucraineană care zboară 800 km prin Rusia fără să fie detectată – de două ori – este halucinant”, a scris jurnalistul pe Twitter.
Official RU announcement says a drone was shot by anti-aircraft defenses „causing it to change direction and hit a building where pilots were waiting”, killing three and wounding several more.
— Christo Grozev (@christogrozev) December 26, 2022
A Ukrainian drone flying 800 km through Russia undetected – twice – is mind boggling.
Baza aeriană a fost atacată și la începutul lunii decembrie
Aflată la sute de kilometri de granița Ucrainei și la o distanță și mai mare de linia frontului, baza Engels a fost atacată și la începutul lunii decembrie.
Pe 5 și 6 decembrie, infrastructura militară a Rusiei a fost vizată de trei atacuri. În prima zi, un camion cu combustibil a explodat într-o lovitură asupra unui aerodrom din apropierea orașului Ryazan și o dronă a lovit baza aeriană Engels, iar în ziua următoare un alt atac cu drone a vizat un aerodrom din regiunea Kursk.
Rusia a acuzat Ucraina pentru atacuri, pe care aceasta nu le-a revendicat în mod direct, însă unii oficiali au făcut declarații prin care au sugerat că în spatele loviturilor se află Kievul.
Ce se știe despre dronele din arsenalul Ucrainei
Țintele vizate de pe teritoriul Rusiei se află, însă, la o distanță mult mai mare față de raza de acțiune a dronelor pe care Ucraina declară că le are, nota atunci CNN. Așa că, în urma acestor atacuri, au apărut semne de întrebare legate de dronele din arsenalul Ucrainei.
Oficial, Guvernul ucrainean nu a recunoscut că deține drone cu rază lungă de acțiune, dar producătorul național de armament Ukroboronprom a indicat de mai multe ori că este pe punctul de a termina lucrările la o nouă dronă de acest fel.
În octombrie, compania a publicat pe Facebook o imagine a ceea ce părea să facă parte din structura dronei, precizând: „Raza de acțiune este de 1.000 de kilometri, greutatea unității de luptă este de 75 kg. Facem ultimele retușuri”.
O lună mai târziu, pe 24 noiembrie, Ukroboronprom anunța că se pregătește să efectueze teste de zbor, iar ulterior, agenția de știri de stat Ukrinform a citat-o pe purtătoarea de cuvânt al companiei, Natalia Sad, spunând că „au fost finalizate cu succes o serie de etape ale testelor”.
Foto: Profimedia
Trandafir • 27.12.2022, 10:25
Sunt de aceiasi parere. Razboaiele sunt provocate de imensele companii de producerea armelor. Cat mai multe razboaie, cat mai multi utilizatori !
MosCostache • 26.12.2022, 20:04
Ucrainienii vor ataca mereu cu toate mijloacele si nu vor recunoaste oficial uciderea unor oameni, asa cum nu au recunoscut nici masacrul de la Fantana Alba. Razboiul este o prostie si numai fabricantii de arme profita. La fel au profitat anterior si cei din industria farmaceutica in plandemie (minciuna covid-19). Pacat de oameni....