Nu folosi faza lungă

Dacă trebuie, totuși, să conduci în condiții de ceață densă, fie că este ziuă, fie că este noapte, este absolut necesar să aprinzi farurile de întâlnire și proiectoarele de ceață și să păstrezi permanent o distanță suficientă față de vehiculul din față. Nu trebuie să folosești faza lungă, pentru că, în această situație, vizibilitatea va fi și mai redusă și îi vei deranja și pe cei care circulă din sens invers, precum și pe cel din fața ta, care va fi orbit de lumina din oglinzile retrovizoare.

Verifică farurile și ștergătoarele

Dar, înainte de a pleca la drum, verifică sticla tuturor farurilor, a stopurilor și a proiectoarelor de ceață, astfel încât aceasta să fie curată, pentru că murdăria scade mult eficiența becurilor. De asemena, trebuie să te asiguri că ai suficient lichid de ștergere a parbrizului și că ștergătoarele funcționează la parametri normali. Verifică și instalația de dezaburire a lunetei, care este foarte utilă pe timp de ceață, precum și instalația de aer condiționat, folositoare pentru dezaburirea parprizului și a geamurilor, prin reglarea corespunzătoare a temperaturii în interiorul mașinii.

Evită depășirile

Atât în localități, cât și în afara acestora, depașirile pe timp de ceață sunt foarte periculoase. De aceea, este recomandat să nu te grăbești și , dacă e cazul, să mergi în coloană, evident păstrând permanent o distanță corespunzatoare față de mașina din fața ta. Fii foarte atent la semnalizările mașinilor din față, pentru a putea încetini sau chiar opri la timp, dacă este cazul. Dacă e noapte și ceața este foarte deasă, în afara localităților poți folosi și luminile de avarie, pentru a fi mai vizibil pentru ceilalți participanți la trafic. În situații limită, nu ezita să folosești și claxonul, pentru a semnala o situație- limită.

Nu opri pe carosabil

Mai reține că, pe timp de ceață, oprirea și staționarea pe părțile carosabile este strict interzisă în afara localităților. În situatii de urgență, scoate mașina în afara drumului sau pe banda de uregență, dacă aceasta există. O atenție sporită trebuie să acorzi biciclișitlor și atelajelor care, de cele mai multe ori, nu au o semnalizare corespunzatoare. În fine, pe timp de ceață, șoseaua este umedă, uneori chiar acoperită cu polei, de aceea, orice manevră în trafic trebuie bine pregătită și făcută cu mare precauție.

Sfaturi pentru începători

Dacă ești începător, evită să pleci la drum noaptea, pe ceață densă. Vei face asta după ce vei dobândi suficientă experiență la volan. Dacă totuși ești nevoit s-o faci, i-ați toate măsurile necesare și condu încet, cu mare precauție. Dacă circuli pe un drum necunoscut, orientează-te după cei din fața ta. Este chiar recomandat să alegi un șofer care circulă precaut, cu o viteză optimă, să conduci atent în urma lui, dar să menții tot timpul o distanță corespunzătoare, astfel încât să nu-l deranjeze lumina faurilor tale. Vei avea multe de învățat(cînd să accelerezi, cînd să frânezi, când să nu frânezi ci să folosești frâna de motor etc).

Urmărește-ne pe Google News