Cu oțet alb. Ia un pahar de oțet de vin alb, pune-l în fierbător și adaugă apă până la limita superioară și pornește-l. Apoi, lasă apa cu oțet să acționeze peste noapte, sau măcar câteva ore. Clătește bine cu apă curată, de câteva ori. Dacă fierbătorul tău nu este din inox, ci din plastic trebuie să diluezi neapărat oțetul, altfel riști să se strice aparatul.
Cu bicarbonat de sodiu. Varsă 1 l de apă în fierbător. Adaugă 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu. Lasă apa să fiarbă. Apoi mai lasă încă 30 de minute soluția și clătește bine cu apă curată.
Cochilia de stridie. Pentru a evita formarea calcarului poți pune o cochilie de stridie perfect curată pe fundul fierbătorului. Calcarul se va fixa pe el. Se pot folosi și alte cochilii, de scoici, de melci. Important este să le speli bine înainte.
O piatră de râu. Dacă nu ai o cochilie de stridie poți pune o piatră de râu spălată bine. Când se albește de calcar, o vei schimba cu alta.
Cu suc de lămâie. Și sucul de lămâie are efect de curățite, fiind acid ca și oțetul, dar cu un parfum mai agreabil. Nu toată lume iubește mirosul de oțet. De altfel, orice acid va curăța tartrul. Și coca cola se poate folosi.
De ce e bine să-l cureți periodic?
Fiindcă tartrul care se fixează reduce din eficacitatea aparatului. Astfel, pentru a fierbe apa el va consuma mai mult curent electric. Apoi, tartrul nu este nici estetic și poate chiar să modifice gustul apei și deci al cafelei sau ceaiului preparat. Când cureți fierbătorul, ai grijă la partea electrică. E bine ca rezistența să nu vină în contact cu apa.
Citește și: Nu mai spală bine maşina? Trebuie să îi cureţi tartrul!