Alama este un aliaj de cupru şi zinc, galben-auriu. Există alamă galbenă care conţine până la 80% cupru şi alamă roşie, cu un conţinut de cupru de peste 80%. Se foloseşte pentru obiecte decorative, instrumente muzicale, ţevi, bare pentru draperii, bijuterii etc.
Spre deosebire de alamă, bronzul este un aliaj de cupru cu staniu, aluminiu, plumb etc., mai dur şi mai rezistent decât cuprul, având numeroase întrebuinţări tehnice. Bronzul este un aliaj utilizat la confecţionarea unor obiecte decorative sau medaliilor, robinetelor, statuilor şi statuetelor, bijuteriilor, bucşelor, cuzineţilor, lagărelor, roţilor dinţate şi elicelor navale.
8 soluţii pentru curăţire
- Apă cu săpun. Pentru obiectele uşor murdare. Freacă obiectul cu apă şi săpun, clăteşte-l şi şterge-l apoi cu o bucată de microfibră.
- Pastă de dinţi. Pune puţină pastă de dinţi pe o cârpă, aplică apoi pe obiectul de alamă, freacă uşor, clăteşte şi apoi lustruieşte cu o bucată de microfibră.
- Făină şi sare. Dacă este foarte murdar e una dintre cele mai bune soluţii. Fă o pastă din apă (un pahar mic), făină şi sare. Se face o pastă care se aplică cu ajutorul unui burete. Se clăteşte apoi şi se usucă cu o bucată de microfibră.
- Coca-cola. Este un bun antioxidant al alamei. Dacă obiectul nu este prea mare, scufundă-l în coca-cola. Freacă-l apoi cu un burete mai puţin aspru. Clăteşte şi dă-i lustru cu o bucată de microfibră. Dacă este mai mare, freacă-l cu o bucată de cârpă îmbibată în coca-cola.
- Cu ketchup, sos Worcestershire sau sosuri picante. Se varsă câteva picături pe un burete, se freacă, apoi se clăteşte şi se şterge.
- Cu cristale de sodă, dacă obiectul este mai oxidat. Îmbibă o cârpă în apă în care ai pus cristale de sodă de rufe (1/2 pahar de sodă la un litru de apă caldă.
- Cu săpun negru. Curăţă cu o soluţie compusă dintr-un litru de apă şi 2-3 linguri de săpun negru lichid. Dacă e nevoie poţi întări soluţia cu o lingură de bicarbonat de sodiu diluat în apă caldă.
Alte trucuri
– Freacă alama cu un dop de plută în locurile pătate.
– Dacă e oxidată puternic e bună şi o baie în oţet. Pune-ţi mănuşi, apoi adaugă 500 ml de oţet alb într-un lighenaş. Scufundă obiectul. Spală-l apoi. Dacă e mai oxidat, scoate obiectul din oţet, freacă-l puternic cu un burete pe care ai presărat sare. Evită zonele care au striaţii, fiindcă sunt mai greu de curăţat apoi. Pune din nou obiectul în baia de oţet şi freacă iar. Scoate-l apoi, clăteşte cu apă călduţă şi cu un burete îmbibat în apă cu săpun. Şterge-l şi lustruieşte-l.
Poate te interesează să știi și: