- Cu amoniac. Într-un bol, pune 1-2 l de apă călduţă, câteva picături de detergent de vase şi o ceşcuţă de amoniac. Pune-ţi mănuşi de protecţie, ia un burete sau o cârpă rulată şi şterge toată suprafaţa saltelei cu această soluţie de amoniac diluată. Insistă pe porţiunile pătate. Clăteşte cu ajutorul unei mănuşi de toaletă îmbibată în apă, frecând bine zonele colorate pentru a dilua petele. Clăteşte mănuşa periodic. Uscarea se face într-un singur sens cu o mănuşă uscată de toaletă sau un prosopel uscat, prin absorbirea lichidului de la pete. La final foloseşte un uscător de păr la o treaptă de aer călduţ, nu fierbinte.
Atenţie! Amoniacul scoate bine petele, dar necesită precauţii. Nu inhala vaporii pe care îi emană, deschide fereastra în timp ce acţionezi, nu fuma şi nu lucra fără mănuşi de menaj.
- Cu cristale de sodă. Pune-ţi mănuşi de menaj şi prepară într-un bol soluţia. Pune o ceşcuţă de cristale de sodă şi diluează cu apă caldă. Îmbină un burete în soluţie, apoi freacă salteaua, insistând pe pete. Această metodă are trei avantaje: e rapidă, eficace şi economică. Chiar şi petele de sânge dispar. Clăteşte apoi salteaua cu o mănuşă de toaletă înmuiată în apă, dar stoarsă. Uscarea se face mai întâi cu o altă mănuşă de toaletă şi apoi cu aerul călduţ al unui uscător de păr. Pudrează după aceea din abundenţă talc pentru a înlătura orice miros şi a grăbi uscarea. Lasă talcul să absoarbă umiditatea cel puţin 8 ore.
- Cu un aparat cu vapori. Este o soluţie, dar nu are eficienţă decât asupra saltelelor mai puţin murdare. Evită folosirea acestei metode fiindcă poate strica salteaua. E preferabil ca mai înainte să aspiri bine praful din saltea cu un aspirator şi să scoţi petele mai încrustrate.
- Cu oţet. Este o metodă foarte ecficace. Prepară o soluţie din 500 ml de oţet alb, 200 ml apă călduţă şi 2 linguri de detergent de vase. Impregnează un burete în soluţie, stoarce-l puţin şi apoi curăţă pe bucăţi de 20 cm fiecare porţiune a saltelei, insitând pe pete. Clăteşte suprafaţa cu o mănuşă de toaletă umezită cu apă. Usucă cu o altă mănuşă uscată frecând în toate direcţiile. Apoi lasă saltaua să se usuce complet.
- Cu terebentină. Se freacă petele de pe saltea cu un amestec de apă şi terebentină. Apoi se utilizează un aparat cu aburi ca cel pentru curăţirea covoarelor. Metoda se poate folosi o dată pe an şi face ca salteaua să fie ca nouă.