Dacă lucrurile nu merg bine în conducerea asociaţiei de proprietari, nu trebuie să toleraţi această situaţie. Adunaţi un număr de proprietari care să reprezinte cel puţin 20% din totalitatea celor din bloc şi convocaţi o adunare generală la o dată anume, cu scopul alegerii altor persoane pentru funcţiile de preşedinte şi de membru al comitetului executiv. Pentru aceasta, strângeţi semnături pe un tabel. În cazul în care jumătate plus unu din membri semnează “pentru”, atunci convocarea şi scopul şedinţei sunt legale.
Adunaţi 20% din proprietari
La data convocării trebuie să fie prezenţi jumătate plus unu din membri, altfel se face reconvocare în termen de maximum 10 zile. La această a doua şedinţă nu mai contează numărul de persoane prezente, iar cu votul a jumătate plus unu din cei prezenţi se pot lua hotărâri privind înlocuirea celor din conducere. În cazul în care preşedintele comite anumite ilegalităţi sau abuzuri, poate fi suspendat din funcţie prin decizia comitetului executiv. Acesta din urmă este cel care poate schimba şi administratorul, în cazul în care nu îşi face bine treaba pentru care e plătit.
Respectă regulile? Iată ce trebuie să facă cei din conducere:
– preşedintele trebuie să fie activ. El nu trebuie să lase totul pe umerii administratorului;
– la avizier trebuie afişate numele preşedintelui, administratorului, membrilor din comitetul executiv, cenzorului, precum şi numerele lor de telefon;
-amenzile sau penalizările nu pot fi aplicate decât în baza unei decizii a comitetului executiv;
– restanţierii nu este bine să fie toleraţi necondiţionat. De asemenea, după expirarea ultimului termen de plată se impune de urgenţă acţiunea în justiţie;
– suma totală a restanţierilor nu poate fi mai mică decât suma restanţelor la furnizorii de utilităţi ai asociaţiei;
– reparaţiile şi cheltuielile administrative din bloc trebuie verificate periodic;
– trebuie să existe un program foarte bine stabilit pentru fiecare tip de activitate (încasări, inspecţii tehnice, şedinţe, audienţe, grădinărit etc.).