De un an și jumătate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 și polițiștii de la Direcția Omoruri fac cercetări în cazul unei tinere stewardese de 36 de ani, Ecaterina Emacu, decedată în aprilie 2021, la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Libertatea a relatat cazul. Procurorii încearcă să stabilească:

  • Dacă intervenția s-a făcut cu întârziere, tânăra fiind operată de un hematom subdural în emisfera stângă a creierului – o adunare de sânge între una dintre membranele meningelui și creier – la 11 zile după prima internare;
  • Cum a avut loc infectarea cu COVID, deși, la internare, pacienta nu avea și, teoretic, angajații spitalului se testau zilnic;
  • Dacă tânăra a fost îngrijită corespunzător, familia acuzând că medicul profesor Mircea Gorgan a văzut-o sporadic.

Ce se întâmplă în anchetă, potrivit surselor ziarului, care cunosc derularea evenimentelor.

Medicii, audiați

Dosarul 4215/P/2021 a fost deschis anul trecut. În acest moment sunt cercetate faptele, nu persoane. Spitalul a infirmat vreo culpă a medicilor. 

În luna septembrie 2022, polițiștii de la Direcția Omoruri au chemat la audieri mai multe persoane din Spitalul Bagdasar-Arseni. 

Au fost chemați, printre alții, medicii Mircea Radu Gorgan și Narcisa Bucur, audiați ca martori în dosar. Profesorul doctor Gorgan este director medical la „Bagdasar” și cel care a preluat cazul fetei. Bucur e șefa secției Neurochirurgie IV.

Dr. Mircea Radu Gorgan, cel care a preluat cazul Ecaterinei Emacu | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DSP: concluzia e fie albă, fie neagră

De peste un an și jumătate, autoritățile medicale nu au reușit să lămurească mai multe aspecte.
De exemplu, cum de tânăra a fost depistată cu COVID-19 abia în ziua decesului, pe 3 aprilie 2021, deși era internată de pe 13 martie, iar la „Bagdasar” – din 17 martie. 

Chestionați de reprezentanții familiei, cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) București nu au găsit vreo explicație pentru COVID-ul contractat de tânără.

Concluziile lor citează, practic, concluziile spitalului dintr-o anchetă epidemiologică efectuată în aprilie 2021, imediat după deces.

Spitalul și DSP recunosc că un angajat, un brancardier, a fost depistat pozitiv la teste. Însă informația se pierde printre rânduri.

În schimb, la concluzii, se spune că situația tinerei se încadrează într-una din două categorii:

– „Caz COVID-19 internat, cu sursă în comunitate: simptomele prezente la internare sau cu debut în ziua 1 sau 2 după admitere, debutul simptomelor în zilele 3-7 și o suspiciune puternică de transmitere în comunitate”.

– „Caz COVID-19 internat, cu sursă nedeterminată: debutul simptomelor în ziua 3-7 după admitere, cu informații insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la altă categorie”.

Raport necropsic cu concluzii de 6 rânduri, contestat

Raportul Institutului Național de Medicină Legală are doar 6 rânduri. Rânduri în care, practic, sunt copiate informațiile din certificatul constatator al decesului. 

„Moartea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute survenite în evoluția unui hematom subdural acut de emisfer cerebral stâng cu resângerare (posibil sursă cortico-durală) operat, complicat cu ramolisment ischemic cerebral stâng întins, trombembolism pulmonar și bronhopneumonie, la o persoană cu infecție SARS-CoV-2 – reconfirmată necropsic. La examenul extern al cadavrului nu s-au constatat leziuni traumatice”. 

Raportul a fost contestat de familia tinerei. Procurorii așteaptă finalizarea expertizei medico-legale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News