Brad

  • Trunchiul are culoarea brun-cenuşie, iar acele au mai puţin de 3 cm lungime. Acestea sunt fixate pe ramuri pe acelaşi plan, spre deosebire de acele de molid, care sunt dispuse de jur-împrejurul ramurii.
  • Tot ca o caracteristică a acelor de brad sunt cele două dungi albicioase din ceară, de pe partea inferioară.
  • Dar cea mai simplă metodă de a recunoaşte un brad constă în ţinerea unei ramuri în palme. Acele de brad nu înţeapă.

Molid

  • Are culoarea tulpinii brun-roşcată.
  • Dacă la brad acele sunt lăţite, în cazul molidului acestea au patru muchii şi o lungime de aproape 3 cm. Dacă “joci” între degete acele, vei simţi cele patru muchii.
  • Acele de molid sunt în întregime verzi şi nu prezintă nici un fel de dungi.
  • Iar dacă încerci să strângi în palme acele, te vei înţepa, întrucât nervura din mijlocul lor se prelungeşte 1 mm, ca un ac foarte ascuţit.

Trucuri pentru a-l menţine mai mult timp

  • Când cumperi bradul, ai grijă să fie de culoare verde închis şi să nu aibă crengi rupte.
  • Verifică să nu fie trunchiul zgâriat, pentru că se va ofili mai repede.
  • Taie 10 cm din tulpină, perpendicular pe lungimea ei. Nu sunt recomandate tăieturile în formă de “V”, pentru că pomul nu va putea trage suficientă apă.
  • Nu-l împodobi imediat, aşază-l într-o găleată cu apă rece şi lasă-l aşa timp de 8 ore.
  • Pune-l într-un suport special care să permită să se adauge apă la baza bradului. Pune apă în fiecare zi în acel rezervor.
  • Pulverizează apă cel puţin o dată pe zi pe crengile bradului.
  • Ţine pomul departe de orice sursă de căldură (calorifer, aragaz, sobă), pentru că se va ofili repede.
  • Temperatura optimă la care va rezista mult mai mult timp e de circa 22 de grade.
  • Aeriseşte zilnic încăperea în care se află bradul.
  • În cazul în care îţi doreşti un brăduţ în ghiveci şi nu ştii ce să faci cu el după Anul Nou, ca să nu se usuce, o soluţie ar fi să-l duci la o cunoştinţă care stă la curte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News