Daniel Chiș este un apicultor din Bihor care, de 7 ani, a decis să se ocupe exclusiv de această pasiune a sa. A citit mult pe această temă, a învățat multe tehnici și de la apicultorii din străinătate și este printre puținii care face miere- cremă tartinabilă.
Acum, Daniel Chiș are 200 de familii de albine. El practică stupăritul pastoral în zona montană. Mai exact în zona Făgetului. Prezent la Târgul Național al Mierii din Capitală, apicultorul ne-a spus și ne-a arătat cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută: “ne dăm seama că o miere este sută la sută naturală prin procesul de cristalizare ( zaharisire- n.r.). Cristalele trebuie să fie cât mai fine, să cristalizeze egal în tot borcanul. Dacă mierea este decristalizată ( lichidă- n.r.), bula de aer trebuie să fie compactă, să urce de jos în sus. Ne mai dăm seama prin verificare cu scobitoarea: mierea nu trebuie să picure, ci doar să curgă lin. Și în primul rând gustul face diferența. Mierea nu trebuie să fie doar dulce, trebuie să-i simțiți aroma”, explică Daniel Chiș.
Este important de știut că mierea lichidă, dacă este naturală, ea se va zaharisi la un moment dat, depinde doar sortiment. Apicultorul Daniel Chiș ne-a spus că, în general, mierea polifloră începe să se zaharisească după o lună. “Veți vedea că după o lună, mierea polifloră se tulbură”, spune bihoreanul. Mierea de tei cristalizează după două luni, iar cea de salcâm se zaharisește cel mai greu, mai exact, după un an.
CITEȘTE ȘI:
România a cheltuit cel mai mare procent din NATO pentru echipamente militare noi. Statele Unite şi Franța au fost surclasate
REPORTAJ/ Avram Iancu, bibliotecarul care a sfidat Arcticul: “Am vrut să sărbătoresc Centenarul Marii Uniri”/ FOTO
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!