-aprinderea gratarului se face cu lemne subtiri, asezate incrucisat peste cateva ziare mototolite. Dupa ce focul e aprins si lemnele sunt „rosii”, se adauga carbunii cu atentie, fara a inabusi jarul. Pentru cei care nu au chef sa mai caute surcele, in magazine se gasesc pastile speciale din combustibil solid care aprind carbunii;
-cand flacara se stinge, iar carbunii sunt putin cenusii, se pune grilajul deasupra gratarului. Cand acesta e bine incins, se curata cu o perie de sarma sau cu un bat;
-curatarea cu peria se face de-a lungul dungilor metalice, spre exterior, ca sa nu va patati cu eventualele resturi arse ramase pe gratar;
– inainte de a pune carnea la fript, grilajul se unge cu o bucata de grasime (slanina) pentru a nu se lipi carnea;
-carnea se frige la dogoarea jarului, asa ca nu e bine niciodata sa o puneti inainte ca flacara sa se stinga. Tineti in apropiere o sticla cu apa, pentru ca focul se poate reaprinde daca produsele au grasime. In acest caz, turnati cu grija peste gratar, numai acolo unde a aparut flacara;
-pentru ca jarul are la inceput o putere foarte mare, faceti mai intai fripturile din carne de porc si lasati la urma puiul sau micii. Pestele se face intotdeauna la sfarsit, cand jarul nu mai este puternic;
-pulpele de pui trebuie crestate cu cutitul pentru a fi mai bine patrunse de caldura, iar la mici trebuie sa aveti grija, pentru ca se ard foarte repede daca nu sunt intorsi la timp;
-atentie la condimente! Folositi numai tipul de condimente specific fiecarui tip de carne. O friptura de porc nu poate fi condimentata cu mirodenii pentru peste;
-fripturile sunt gata atunci cand sucul lor este „curat”. Verificati sucul apasand carnea cu furculita si nu asteptati pana cand friptura e arsa la suprafata;
-carnea facuta poate fi pastrata intr-un vas de inox etans sau intr-o oala acoperita cu capac, astfel incat sa fie servita toata, in acelasi timp, la masa;
-dupa fripturi, pe gratar mai pot fi pusi ardei grasi, rosii sau ceapa. Legumele se coc repede la jar si pot fi un delicios aperitiv;
– atunci cand terminati gatitul, asigurati-va ca jarul este stins. Daca nu, rasturnati-l si aruncati apa peste el pana la stingerea completa.