Cuprins:
Ce este un detectiv particular și rolul acestuia
Cu implicare, cu o pregătire riguroasă și cu respectarea legislației profesia de detectiv particular poate să ofere diverse oportunități pe plan profesional, dar și personal, iar noi îți oferim toate informațiile necesare pentru o posibilă carieră în acest domeniu.
Detectivii particulari sunt profesioniști autorizați, care sunt angajați de persoane fizice, companii ori entități juridice pentru a investiga, a descoperi fapte și a furniza clienților informații exacte și valoroase sau dovezi legate de cazuri specifice. Domeniul lor de expertiză poate varia și include, fără a se limita la, anchete penale, cazuri de persoane dispărute ori de infidelități, fraude în asigurări, spionaj corporativ, furt de proprietate intelectuală, etc., potrivit Career Explorer.
Detectivii particulari oferă un serviciu foarte util, oferind atenție personalizată, păstrând confidențialitatea și completând golurile în care organele de aplicare a legii nu au capacitatea sau resursele necesare pentru a se concentra asupra unor cazuri specifice.
Ei joacă un rol esențial în societate, asigurându-se că drepturile și interesele clienților, dar și a subiecților investigațiilor sunt protejate într-un mod legal și etic. Pentru a excela ca detectiv particular este nevoie să deții calități și abilități deosebite care să te ajute în rezolvarea cazurilor, cum ar fi gândire analitică, atenție sporită la detalii, comunicare scrisă și verbală, răbdare, competențe informatice, capacitate de rezvolvare a conflictelor și problemelor.
Profesia de detectiv particular este reglementată în România de Legea nr. 329/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit Direcției Generale a Poliției, în România există în jur de 6.000 de detectivi particulari. Unii sunt foști polițiști pensionați, alții sunt tineri dornici să-și rotunjească veniturile.
Ce activități presupune munca de detectiv particular
Deși serviciile pe care le furnizează detectivii particulari pot diferi în funcție de cazul sau de domeniul în care lucrează, seturile lor de competențe sunt adesea foarte asemănătoare, deoarece sunt solicitați să descopere fapte și dovezi, să analizeze informații și să ofere clienților rezultatele investigației lor.
Indiferent de cariera sau de nișa aleasă, talentul unui detectiv particular constă în capacitatea de a aduna și de a analiza multe informații utile și relevante.
Activitățile detectivului includ:
- Investigație și supraveghere sub acoperire, care presupun monitorizarea comportamentului și activităților unei persoane.
- Colectarea și verificarea informațiilor, utilizând baze de date publice sau surse private.
- Documentarea dovezilor prin fotografierea și filmarea subiecților, relatează Indeed.com.
- Verificarea informațiilor de fundal, cum ar fi numele persoanei vizate, locul de muncă, reședința sau veniturile acesteia.
- Intervievarea martorilor sau a altor persoane implicate pentru a colecta informații relevante pentru anchetă.
- Realizarea rapoartelor de investigație, care presupune detalierea concluziilor pentru clienți sau avocați.
- Colaborarea cu alte instituții atunci când este necesară implicarea organelor de poliție sau a avocaților.
Unde faci școala de detectivi și cât costă cursurile
Pentru a deveni detectiv, un pas esențial îl reprezintă pregătirea educațională. Cei care aspiră la o carieră de detectiv în cadrul forțelor de poliție trebuie urmează de regulă cursuri într-o școală de poliție sau finalizează studii superioare în domenii ca justiția penală, criminologia sau alte specializări relevante. În schimb, pentru a deveni detectiv particular, cerințele variază, dar o diplomă într-un domeniu conex constituie un avantaj major.
În plus, în multe situații, este obligatoriu să obții o licență profesională pentru a desfășura legal această activitate. Dincolo de studiile de bază, există și cursuri de formare specializată, care contribuie la dezvoltarea abilităților esențiale pentru această profesie, cum ar fi tehnici avansate de investigare, analiza probelor, metode de cercetare a locului unde s-a comis o infracțiune și altele.
Educația formală poate fi completată cu programe oferite de școli dedicate pregătirii viitorilor detectivi, fie că vorbim despre detectivi particulari sau criminaliști. Potrivit Detectivpremium.ro, programele de studiu trebuie să includă discipline relevante din domeniul investigațiilor, iar aspiranții trebuie să înțeleagă diferențele între detectivii generalisti și cei specializați, cum ar fi criminaliștii.
Cursurile de calificare pentru detectivii particulari sunt organizate de instituțiile acreditate de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). Acestea pot fi găsite în marile orașe din România, cum ar fi București, Cluj-Napoca sau Iași, iar costurile variază între 1.000 și 1.500 de lei, în funcție de durata și de complexitatea cursului.
Ce acte sunt necesare pentru examen
Examenul pentru dobândirea calității de detectiv particular este organizat de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) sau de inspectoratele de poliție județene. Ca să se poată înscrie la examen, orice persoană interesată trebuie să depună la Secretariatul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul DGPMB sau din cadrul direcțiilor județene un dosar care să conțină mai multe documente. Iată care sunt acestea:
- cerere de înscriere la examen;
- actul de identitate al candidatului;
- certificate medicale şi de atestare psihologică eliberate de o unitate sanitară specializată, respectiv un laborator autorizat, cu termen de valabilitate 6 luni de la data emiterii;
- actul de studii, în original şi în copie;
- actul de absolvire a unui curs în specialitatea detectiv particular, după caz, în original și în copie;
- Curriculum Vitae;
- declaraţie din care să rezulte că aspirantul nu desfăşoară o activitate care să implice exercițiul autorității publice;
- dovada achitării taxei de examen, în cuantum de 292 de lei, care se va achita doar după obținerea avizului în vederea participării la examen.
Fotocopiile documentelor se certifică pentru conformitate cu originalul prin semnarea de către polițistul desemnat cu primirea și verificarea acestora, potrivit site-ului oficial al Poliției Române. Originalul documentelor prezentate se restituie pe loc, după confruntarea copiilor cu acestea. Dacă dosarul este în regulă va fi emis avizul de principiu pentru participarea la examen, care va fi adus la cunoștința candidaților, în scris, în timp util.
Condiții de participare la examenul de detectiv
Pentru a putea participa la examen, orice persoană interesată trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții. Conform prevederilor art. 5 din Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, aceste condiții sunt:
- Vârstă: să aibă 18 ani împliniți.
- Cetățenie: să fie cetățean român sau cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene ori al Spațiului Economic European.
- Studii: să posede studii medii și să fie absolventă a unei școli postliceale de detectivi, să fi lucrat ca polițist sau în alte instituții publice cu atribuții în apărare, ordine publică sau siguranță națională sau să fie absolventă a unei instituții de învățământ superior.
- Condiție medicală: să fie aptă din punct de vedere medical pentru a desfășura această activitate.
- Cazier judiciar: să nu fi fost condamnată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.
- Conflict de interese: să nu desfășoare o activitate care implică exercitarea autorității publice.
- Aviz polițienesc: să obțină avizul de la DGPMB sau de la direcția județeană de poliție, după caz.
- Certificare profesională: candidatul trebuie să promoveze examenul de atestare a calității de detectiv particular, conform art. 7 din Legea nr. 329/2003 sau să dețină un certificat/atestat echivalent eliberat în statele membre ale UE sau SEE.
Cum se desfășoară examenul de detectiv
Examenul pentru obținerea calității de detectiv particular se desfășoară la sediul DGPMB sau la sediul direcției județene de poliție. Data și ora exactă sunt anunțate cu cel puțin 30 de zile înainte de susținerea probei.
Structura examenului include două etape: proba scrisă și interviul. La proba scrisă se testează cunoștințele teoretice ale candidaților și constă într-un test de tip grilă. Acesta cuprinde 20 de întrebări, fiecare cu trei variante de răspuns, cu unul sau mai multe răspunsuri corecte. Întrebările sunt întocmite pe baza tematicii și bibliografiei specifice care se stabilesc la fiecare concurs.
După corectarea testelor la proba scrisă, candidații vor fi înștiințați în legătură cu rezultatul obținut, persoanal sau prin afișarea într-un loc accesibil publicului. Proba interviului este rezervată doar candidaților declarați ,,ADMIS” la proba scrisă. Interviul se realizează de către comisia de examinare desemnată pentru proba scrisă, se mai menționează pe site-ul oficial al Poliției Române.
Comisia stabilește subiectele de examinare, care vor fi în număr egal cu numărul candidaților admiși la proba scrisă. Fiecare subiect va fi compus din cinci întrebări pentru care se elaborează un ghid de interpretare conținând baremul de apreciere.
Vor fi formulate întrebări de genul „De ce doriţi să deveniţi detectiv particular?”, „Consideraţi că sunteţi pregătit pentru a face faţă sarcinilor profesiei de detectiv particular?”, „Ce calităţi şi aptitudini credeţi că trebuie să aibă un bun detectiv particular?”, „Cât de importantă credeţi că este păstrarea confidenţialităţii activităţii desfăşurate ca detectiv particular?” sau „Ce obiective vă propuneţi ca detectiv particular?”.
Va fi declarat „ADMIS” la proba interviului candidatul care va obține cel puțin nota 5. Candidații vor fi înștiințați de rezultatul obținut imediat după susținerea interviului, fie persoanal, fie prin afișarea acestora într-un loc accesibil publicului. Rezultatele finale ale examenului de atestare a calității de detectiv particular vor fi afișate timp de zece zile.
Tematici pentru examenul de detectiv
- Drepturile și libertățile fundamentale – Constituția Romaniei ;
- Legea penală și limitele ei de aplicare;
- Infracțiunea;
- Infracțiuni contra libertății persoanei;
- Infracțiuni ce aduc atingere domiciliului și vieții private;
- Infracțiuni contra înfăptuirii justiției;
- Infracțiuni de corupție;
- Infracțiuni de serviciu;
- Infracțiuni de fals;
- Infracțiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activițăti reglementate de lege;
- Infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice;
- Infracțiuni contra securității naționale;
- Metode speciale de supraveghere sau cercetare;
- Percheziția;
- Sesizarea organelor de urmărire penală ;
- Contractul;
- Exercitarea profesiei de detectiv particular;
- Organizarea și funcționarea societăților specializate și cabinetelor individuale de detectivi particulari;
- Protecția informațiilor clasificate;
- Clasificarea informațiilor. Măsuri minime de protecție a informațiilor clasificate;
- Accesul la informații clasificate;
- Constituirea societăților;
- Prelucrarea datelor cu caracter personal
Bibliografie pentru examenul de detectiv
- Constituţia României, din 1991, republicata, Titlul II, cap. I, II;
- Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal ,cu modificărie si completările ulterioare;
- Partea generală Titlul I , Titlul II;
- Partea specială Titlul I, cap.VI, art. 206-208, cap. IX, art. 224-227, Titlul IV, art. 266, art. 268, art. 269, art. 271, art. 272, art. 273, art. 275, art. 277, Titlul V, cap. I , art. 291, art. 292, cap. II, art. 302-304, Titlul VI, cap. III, art. 320-327, Titlul VII, cap. IV, art. 348, cap. VI, art. 360-366, Titlul X, art. 409-410;
- Legea nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală cu modificările și completările ulterioare:
- Partea generală , Titlul IV, cap. IV, cap. VI, art. 156-158;
- Partea specială, Titlul I, cap. II, art. 288-290;
- Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, Cartea V, Titlul II, cap. I;
- Legea nr. 329/2003 privind exercitarea dreptului de detectiv particular, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- HG nr. 1666/2004 privind normele de aplicare a Legii nr. 329/2003 cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, cap. I-III, cap. V;
- HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor Naționale de Protecție a Informațiilor Clasificate în România, cu modificările și completările ulterioare, cap. II, Secțiunea a 1-a, Secțiunea a 3-a, Secțiunea a 5-a;
- Legea nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Titlul II cap. I, cap. III;
- Legea nr. 363/2018 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorițățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și privind libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea nr. 190/2018 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice, prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor).
Foto: Shutterstock.com
Vezi și cum poți să devii poliţist în România