Daca doriti sa ajutati copii fara parinti sau cainii fara stapan donand cei 2% din impozitul pe venit, mai aveti la dispozitie circa o luna. Trebuie sa completati un formular si sa il trimiteti prin posta pana la 15 mai, la Administratia Financiara de care apartineti. Incepand cu acest an, procedura de redirectionare a celor 2% a fost simplificata de Ministerul Finantelor.
Copiii, educatia, varstnicii, somerii, persoanele bolnave sau cu nevoi speciale, protectia mediului sau a animalelor, cultura, cercetarea sunt doar cateva din domeniile in care un procent din impozitul pe care il platiti catre stat poate avea un scop cu adevarat nobil. Astfel, veti putea redirectiona cei 2% din impozitul pe venit completand formularul 230 cu datele personale si respectiv datele organizatiei nonguvernamentale alese.
Formularele se pot depune pana la 15 mai
Formularul poate fi descarcat de pe site-ul www.doilasuta.ro sau poate fi solicitat la Administratia Financiara. Apoi actul poate fi depus, fara alte atasamente, direct la Administratia Financiara, sau poate fi trimis prin posta, recomandat, pana la 15 mai. Conform reprezentantilor organizatiei ‘Salvati Copiii!, procedura de redirectionare a celor 2% a fost simplificata in acest an. ‘In urma unui studiu pe care l-am realizat in colaborare cu o firma de cercetare, reiese ca procedurile complicate si lipsa de informatii sunt principalele motive pentru care romanii au renuntat sa isi exercite acest drept, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice, in 2006, din 6,5 milioane de contribuabili din toata tara, doar 568.000 au redirectionat contravaloarea a 2% din impozitul pe venit, totalizand suma de 17.683.973 de lei. Cele mai mari sume s-au colectat din Bucuresti si din judetele Cluj, Iasi Timis, Bihor, Bacau, Brasov, Gorj si Sibiu. In 2005 doar 145.000 de contribuabili si-au redirectionat o parte din impozit.
Sfaturi pentru platitorii de impozite
Evitati sa directionati cei 2% catre o organizatie nonguvernamentala in cazul in care:
-vi se pare ca este prea insistenta;
-nu va ofera informatii credibile;
-nici dumneavoastra, nici altcineva dintre cunoscuti nu a auzit niciodata despre aceasta;
-nu poate fi contactata pentru a oferi raspunsuri la intrebari;
-ezita sa va ofere, la cerere, diverse informatii financiare sau despre numarul si natura beneficiarilor acesteia;
? altcineva va obliga prin diverse mijloace sa directionati catre ea acesti bani.