Deși primirea în adăpost începe la ora 19:00, înscrierile pentru un pat încep cu ora 17:00
Oamenii fără adăpost încep să se strângă în fața centrului Carusel și își așteaptă rândul să intre
Intrarea în adăpost se face pe baza listei de înscrieri. Un gardian le strigă numele beneficiarilor, după care aceștia intră în adăpost în grupuri de câte 3-4 persoane.
Conform procedurii de funcționare a adăpostului, oamenii primesc pijamale și papuci, după care merg la duș.
Până să le vină rândul să intre în adăpost, unii oameni privesc nerăbdători și curioși pe geam cum cei care au intrat deja asteaptă să intre sau ies de la dușuri.
– Cei care au intrat devreme în adăpost au timp, după ce își fac baie și mănâncă, să citească din cărțile puse la dispoziție de administratorii adăpostului.
Doamna Silvia Dumitrache se așază la masă. Îi este foame, iar mâncarea i se pare gustoasă, dar spune că o doare stomacul și are o stare de vomă. Are frecvent astfel de probleme medicale, dar nu poate merge la medic, pentru că nu este asigurată.
Petru a venit pentru prima dată la adapostul ODESA în noaptea de Revelion. Spune că nu a mai făcut baie de trei luni.
Pe lângă un fel de mâncare cald servit în fiecare seară la adăpost, în noaptea de Revelion, în meniu a fost inclusă și o felie de tort de ciocolată.
Dupa ce a făcut baie, Petru mănâncă o masă caldă.
E aproape ora 22:00. Locurile în paturile din adăpost sunt aproape toate ocupate. Oamenii rămași afară încă speră să-și petreacă noaptea în pat.
– Dupa ce fac baie și se îmbracă în pijamalele primite de la adăpost, oamenii își aduc hainele cu care au fost îmbrăcați pentru a fi depozitate peste noapte în saci de plastic etichetați cu numele lor.
Florin face un gest vărului său în semn de mulțumire și bucurie, pentru că a reușit să intre în adăpost.
Marian sau “domn director”, așa cum îi spun oamenii care vin la adăpost, încearcă să le ofere beneficiarilor o ședere cât mai plăcută, dar și să aibă grijă ca aceștia să respecte regulile de funcționare ale adăpostului.
Acest bătrân a prins unul din ultimele locuri în pat în adăpostul ODESA în noaptea de Revelion.
Conform spuselor lui Marian Ursan, în adăpost oamenii pot primi siguranță, dar nu și intimitate. Pentru că pe holuri becurile rămân aprinse peste noapte, iar ușile camerelor stau în permanență deschise, oamenii pot citi dacă vor, deși lumina în cameră este stinsă.
Înainte să servească masă de seară, un bărbat își spune rugăciunea și se închină.
Petru are un tatuaj care îi amintește de Florica, fosta lui soție, de care s-a separat de câțiva ani.
Pentru a li se permite accesul în ODESA, oamenii lasă la intrare toate bunurile personale, inclusiv brichetele. Ele sunt depozitate în saci de plastic pe care și-i vor putea recupera a doua zi dimineață, când vor părăsi adăpostul.
În timp ce unii oameni care au intrat mai devreme în adăpost deja dorm, alții sunt la duș, mănâncă sau încă sunt afară și așteaptă să le vină rândul pentru a intra în adăpost.
După ce a observat că un bărbat deschide un pliculeț de sare, adus de el, Marian Ursan îi explică acestuia că excesul de sare nu este recomandat și că îi poate cauza probleme medicale precum inflamarea genunchilor.
Petru se bărbierește la baie, după ce Mario i-a tuns barba cu mașina de tuns.
Oamenii își pot regla singuri temperatura în camere. Mulți dintre ei setează valori ridicate, în contrast cu gerul resimțit în timpul zilei.
Mulți dintre oamenii fără adăpost suferă de degerături, au răni deschise, infecții și au amputate părți ale picioarelor. La centru beneficiază de îngrijiri, dar nu și de tratament de specialitate.
Pe timpul nopții, unii oameni ies afară să fumeze. Dacă sunt disponibile pături, aceștia le folosesc în locul gecilor depozitate separat.
Un bărbat care și-a petrecut noaptea în adăpost nu se simțea bine. A fost chemat un echipaj SMURD.
Chiar dacă n-au prins loc în pat, toți oamenii care au solicitat ședere în adăpost au fost primiți. Ei au fost cazați pe holul din adăpost și au dormit pe jos.
În mod normal, în adăpost nu este permisă staționarea pe hol în scop de socializare pentru a nu se face gălăgie și a nu deranja oamenii care dorm. Însă în noaptea de Revelion, la miezul nopții, oamenii au avut voie să stea de vorbă în fața camerelor.
Silvia Dumitrache a ieșit la miezul nopții pentru artificii și să fumeze o țigară. Impresia ei despre această seară este atât: „A mai trecut un an!“
Pentru că afară sunt temperaturi sub zero grade, o femeie care ar vrea să vadă artificiile de la miezul nopții rămâne totuși în adăpost și așteaptă artificiile la geam.
Oamenii care nu au prins loc în paturi, dorm pe jos pe pături sau covoare de neopren care sunt la rândul lor în număr limitat.
Spre dimineață, voluntarii beau cafea și se pregătesc să-și înceapă activitatea.
Începând cu ora 04:00, unii oameni încep să se trezească și se pregătesc să părăsească adăpostul
Mihaela, 39 de ani, este unul dintre ultimii beneficiari care părăsește Adăpostul ODESA. Este bucuroasă că a făcut duș aseară, iar acum se poate parfuma și să meargă la biserică
Oamenii care au dormit în adăpost primesc câte un sandviș dimineața înainte de plecare. Unii pleacă când încă este întuneric afară.
Cei de la Carusel le oferă haine groase beneficiarilor înainte să plece din adăpost.
După ce s-a trezit, o femeie își pregătește un ceai. Ceai și un sandviș sunt meniul de la micul dejun
Oamenii sunt bucuroși că au parte de o masă caldă la Adăpostul Odessa. În noaptea dintre ani au mâncat pui cu sos și pilaf.
Petru părăsește adăpostul unde pentru prima oară în ultimele luni cineva a avut grijă de el.
În stânga Adăpostului ODESA se află un bloc nou și altul în construcție.
Cum e noaptea dintre ani pentru oamenii fără adăpost, care abia își duc zilele. Revelion cu urme de artificii pe cer și o felie de tort de ciocolată
Deși primirea în adăpost începe la ora 19:00, înscrierile pentru un pat încep cu ora 17:00