Romanii care vor sa emigreze in Canada trebuie sa stie cateva lucruri foarte importante.
Quebec este a doua provincie, ca marime, din Canada. Situata in partea estica, provincia are ca limba oficiala franceza. “Avem nevoie de emigranti, nu este un secret. In prezent in Quebec sunt 20.000 de romani”, ne-a declarat Guy Nolin, reprezentant al guvernului din Quebec, atasat al biroului de imigrare din Viena. Guy se afla timp de cateva saptamani in Romania pentru a sustine o serie de sedinte gratuite in diverse orase ale tarii, referitor la procedura si etapele care trebuie parcurse privind emigrarea in Quebec.
“Noi urmarim sa oferim consultanta de calitate si gratuita persoanelor care doresc sa emigreze catre Canada, respectiv Quebec. In primul rand, respectivele persoane nu trebuie sa apeleze la serviciile unor consultanti, deci nu trebuie sa mai cheltuiasca niste bani. Cel mai usor este sa acceseze site-ul www. immigration-quebec.ca/roumanie. Acolo gasesc absolut tot ce le trebuie, de la formulare pana la sfaturi. Site-ul este astfel structurat incat cei care il viziteaza pot sa gaseasca toata documentatia necesara si mai mult decat atat, pot realiza o autoevaluare in functie de criteriile impuse de guvern”, ne-a explicat Guy Nolin.
Pontul zilei
Mai exact, autoevaluarea, sau punctajul obtinut in functie de criteriile impuse si respectate, le poate indica celor interesati sa emigreze in Quebec daca mai este sau nu cazul sa aplice. Criteriile dupa care se face selectia sunt nivelul educational, experienta intr-un domeniu, nivelul de cunoastere a limbii franceze si engleze si varsta. In momentul cand cineva are un profil corespunzator trebuie sa ne trimita la adresa mentionata pe site o cerere, pe care o gasesc tot acolo, o copie a fiecarei diplome, o copie a cartii de munca sau a unei adeverinte eliberate de fostul angajator. Daca sunt acceptati, viitorii emigranti sunt chemati la un interviu. Aici se va verifica nivelul de limba franceza sau engleza al candidatului. Am avut surprize mari. Oamenii fusesera la diverse firme de consultanta si cand le-au intocmit dosarul i-au supraevaluat. In realitate ei nu cunosteau o boaba de franceza”, ne-a spus Nolin. Odata trecut interviul, viitorii emigranti vor fi chemati la Ambasada Canadei pentru verificarea.
“Cand ajung in Canada sunt asteptati la aeroport de reprezentanti ai guvernului. Mai exact ii vor ajuta sa isi gaseasca un loc unde sa se cazeze si un loc de munca”, ne-a declarat Guy Nolin.