Locuitorii satului Aluatu au bătut la ușile autorităților locale și au insistat ca școala cu predare în limba română să nu fie închisă.

După mai multe runde de discuții și negocieri, autoritățile au găsit și o soluție. Pentru a-și putea continua activitatea, s-a luat decizia ca școala să fie comasată cu grădinița din localitate. Însă, problema a fost rezolvată doar pe jumătate.

Școala românească din Aluatu

România a venit cu un ajutor în valoare de două milioane de lei, echivalentul a peste zece mii de euro, în cadrul proiectului de renovare a grădinițelor din Republica Moldova.

Astfel, partea de clădire în care funcționa grădinția a fost renovată. Pentru partea de clădire în care funcționa școala n-au mai rămas însă bani.

Administrația gimnaziului ”Dimitrie Cantemir” nu a încetat însă să lupte pentru slova românească și a decis să apeleze la ajutorul oamenilor.

Vis împlinit

În ajutorul elevilor din Aluatu au venit unioniștii din Republica Moldova. Asociația ”UNIREA – ODIP” a demarat o amplă campanie de salvare a singurei școli românești din raionul Taraclia. Cu banii strânși au început lucrările de renovarea a instituției de învățământ.

Școala românească din Aluatu

S-au implicat românii de peste Prut. Interpreta de muzică populară, Irina Loghin, a donat și ea 4.000 de euro.

„Această donație reprezintă încă o dovadă concludentă că România nu este acel inamic din Vest, după cum încă se mai falsifică imaginea
fraților de peste Prut”.

Irina Loghin:

Abia după ce lucrurile au prins contur, autoritățile de la Chișinău au decis să vină cu un ajutor în valoare de o jumătate de milion de lei moldovenești, echivalentul a 26 de mii de euro. Banii au fost direcționați pentru renovarea sistemului de electricitate și reparația cordidoarelor.

Școala românească din Aluatu

Acum, visul românilor din Taraclia a fost îndeplinit. Cultura și limba română sunt la ele acasă, chiar dacă și-n continuare se duce o luptă aprigă de rezistență a valorilor românești într-un spațiu unde se vorbește 90% doar în limbile rusă și găgăuză.

Ziua Marii Uniri, marcată prima oară printr-o mare sărbătoare

Elevii, părinții și profesorii din Aluatu, raionul Taraclia, marchează pentru prima dată ziua Marii Uniri, printr-un program cultural-artistic. Iar cu sprijinul unei edituri din Chișinău, biblioteca școlii va fi îmbogățită cu o colecție impresionantă de enciclopedii de valoare – toate în limba română.

Este foarte important să promovăm valorile naționale românești nu doar în Chișinău sau în alte orașe mari, dar și în localități, acolo unde oamenii au nevoie de informare corectă. Este pentru prima dată când în satul Aluatu se marchează Ziua Marii Uniri printr-o astfel de sărbătoare fastuoasă. Ne-am propus să ajungem la firul ierbii și să promovăm unirea de la om la om.

Vlad Bilețchi, președintele Asociației ”Unirea-Odip”:

Destin vitreg al românismului din TaracliaE

Școala din Aluatu este una dintre cele mai vechi școli românești din Basarabia. Ea fost fondată în 1857, după războiul în Crimeea. Dar ca să rămână școală românească a trebuit să fie dusă o luptă grea, susține Vasile Țurcanu, fost profesor în școala din satul Aluatu.

După ocupația din 1940, s-a propus să fie transformată în școală rusă. Părinții elevilor de atunci s-au opus. Pentru asta au fost duși în beciurile de la Taraclia.

Școala din Aluatu nu a fost reparată din 1988. Instituția este frecventată de 64 de elevi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Urmărește-ne pe Google News