Preţul de la raft, diferit de celde la casă
Uită-te bine la preţurile afişate la raft, iar dacă ai tendinţa să uiţi, notează- ţi-le. De foarte multe ori se întâmplă să te trezeşti, la casa de marcat, că nu corespund preţurile şi trebuie să scoţi mai mulţi bani din buzunar.
Verifică gramajul!
Nu există hipermarket în care să nu se regăsescă promoţii de genul: cumperi două bucăţi de caşcaval sau salam şi plăteşti o singură bucată. Fii cu ochii în patru la gramaj! Există posibilitatea ca un produs să aibă un gramaj mult mai mic decât celălalt, iar tu ieşi în pierdere.
Termen de valabilitate scurt
Nu te bucura dacă găseşti alimente la preţuri extrem de mici. De obicei sunt scoase la vânzare când sunt aproape expirate. De aceea, dacă nu ai de gând să le consumi în 2-3 zile, mai bine nu le cumpăra.
Evită coşurile mari
Înainte de a pleca de acasă, fă-ţi o listă cu ce ai nevoie şi nu te abate de la ea. Când ajungi în magazin, nu lua un coş mare de cumpărături, deoarece vei avea tendinţa să-l umpli.
Mărunţişurile de la casă
Cea mai mare capcană este la casă. Acolo sunt plasate strategic o grămadă de mărunţişuri, pentru a te tenta să mai pui în coş o eşarfă, o pereche de ochelari de soare, un ruj sau ciocolată, de care chiar nu ai nevoie. Concluzia? Încă o gaură în buget.
Ofertele la pantofi, înşelătoare
Dacă te atrage oferta “cumperi două perechi de pantofi, primeşti o a treia gratis”, chibzuieşte bine înainte de a lua o decizie. Alegând această promoţie, s-ar putea să te trezeşti cu finanţele afectate serios şi cu trei perechi de încălţăminte de care poate nu aveai nevoie.
Fructe cu preţuri diferite
Se întâmplă să găseşti fructe de acelaşi tip (ex: mere golden) provenite din ţări diferite. Alege-le pe cele din ţara care le comercializează cel mai ieftin, iar la casă ai grijă să nu fie tastate fructele care costă mai mult.
Hainele ieftine pot avea defecte
Suntem în sezonul promoţiilor. Pe toate vitrinele apare scris mare REDUCERI. Atenţie însă, chilipirurile îţi pot da multe bătăi de cap! Există câteva riscuri:
1. Pe geamurile magazinelor sunt lipite afişe cu reduceri de 70-80%. Înăuntru, descoperi însă altceva: doar două-trei produse au discounturi mari, iar la restul sunt aplicate reduceri de 10-15%.
2. Ai găsit o bluză de mătase care costă foarte puţin? Înainte de a o cumpăra, studiaz-o pe toate părţile, să nu aibă vreun defect. Vânzătorii “uită” uneori să-ţi spună că unele haine au defecte din fabricaţie, de aici rezultând preţurile foarte mici.
3. Fii atent(ă) când îţi cumperi haine aflate la reduceri! Există riscul ca articolul vestimentar să aibă mai multe etichete, cu preţuri diferite, iar la casă să fie scanat preţul anterior aplicării reducerilor.