Cuprins:
Cum poți evita un accident în lanț?
În primul rând trebuie să dai dovadă de multă maturitate și responsabilitate atunci când te afli la volan și să conștientizezi că viața este mai presus de orice și că viteza excesivă poate provoca adevărate tragedii.
Apoi, specialiștii spun că accidente precum cel din august 2021 de pe A2 se întâmplă ca urmare a producerii așa-numitului „efect de turmă”. Practic, șoferii se iau unii după alții și rulează cu mare viteză și nu păstrează o distanță de siguranță față de mașinile din față, ignorând și cele mai elementare noțiuni de condus în siguranță.
Dacă mașina cre rulează în spatele tău este prea aproape va trebui să mărești treptat distanța față de mașina din fața ta. Astfel, în cazul în care șoferul din față va frâna violent, tu vei avea timp suficient pentru a evita impactul prin acționarea lentă a pedalei de frână.
În același timp, te vei proteja și față de cel din spatele tău care rulează foarte aproape de tine. El va avea, la rândul său, timp să frâneze astfel încât să nu te lovească din spate.
Pentru a preîntâmpina o ciocnire cu mașina din față, distanța trebuie să fie cam jumătate din viteza cu care te deplasezi, exprimată în metri. Spre exemplu, la o viteză de 100 km/h, între maşina ta și cea din față trebuie să fie o distanță de 50 de metri. Deoarece este destul de greu de apreciat ochiometric, va trebui să aplici „regula celor două secunde”.
Ce este regula celor două secunde?
Orice conducător auto trebuie să respecte regulile de circulație, semnalele agentului de circulație, indicatoarele rutiere, semafoarele, etc.
Totuși, el ar trebui să deprindă și unele tehnici de conducere preventivă care să-l ajute să conducă în deplină siguranță, iar una dintre aceste tehnici este regula celor două secunde.
Această regulă spune că, atunci când mașina din fața ta trece prin dreptul unui reper, fie acesta uncopac, un stâlp, un indicator sau orice alt punct fix, tu, cel din spate, va trebui să începi să numeri 1001, 1002, ceea ce înseamnă două secunde.
Din momentul în care mașina din față a trecut prin dreptul unui reper și până vei trece și tu trebuie să treacă cel puțin două secunde. Cu cât condițiile de trafic, de vizibilitate, de aderență sunt mai grele, cu atât va trebui să mărești distanța față de mașina din fața ta la 3, la 4 sau la 5 secunde. Cu cât lungimea autovehiculului pe care îl conduci este mai mare, cu fiecare 5 metri vei mai adăuga câte o secundă.
Spre exemplu, dacă vei conduce un vehicul de 10 metri, distanța față de cel din față va fi de 3 secunde, iar dacă vehiculul are 15 metri, distanța va fi de 4 secunde și așa mai departe.
Poate te vei întreba de ce două secunde? Ei bine, specialiștii spun că timpul de reacție al unui om normal, apt, odihnit și care nu se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise este de aproximativ o secundă și jumătate.
Un astfel de șofer are nevoie de 0,75 secunde pentru a percepe ceea ce se întâmplă din clipa în care cel din mașina din față apasă pedala de frână și se aprinde stopul. Apoi, din momentul în care cel din spate a văzut stopul aprins al mașinii din față și până când frânează el mai are nevoie de 0,75 secunde.
Practic, dacă timpul de reacție este 1,5 secunde, trebuie să-ți iei o marjă de siguranță de minimum două secunde pentru a avea timp de reacție și pentru a evita, astfel, producerea unui accident.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro