Acest amalgam de factori face ca, de multe ori, experiența la condus să fie foarte neplăcută. Însă, cel mai mult au de suferit mașinile.
Cum trebuie să procedezi pentru a evita pagubele produse de craterele din asfalt, dar și cum îți recuperezi banii în cazul în care îți distrugi mașina din această cauză vei afla citind acest articol.
Cuprins:
Cum poți să eviți gropile din asfalt?
O groapă apare pe suprafața asfaltică de regulă la schimbarea anotimpurilor, după ploi sau după ninsori ori din cauza diferențelor mari de temperatură.
Pe măsură ce drumurile îngheață și se dezgheață, apa erodează terasamentul, iar asfaltul se lasă sau se fisurează în zonele respective determinând apariția gropilor.
Gropile pot provoca daune însemnate mașinii tale mai ales la nivelul anvelopelor, jantelor, suspensiei și a șasiului. De aceea este necesar să iei toate măsurile de precauție pentru a evita astfel de situații neplăcute.
Pentru a reduce la minimum posibilitatea de a da într-o groapă și, implicit, să-ți distrugi mașina va trebui să ții seamă de câteva sfaturi, și anume:
1. Fii atent la drum!
Scanează în permanență drumul în față, pe direcția ta de mers. Astfel, vei putea să observi din timp o groapă și să o eviți sau să încetinești la timp pentru a o trece fără urmări.
2. Rulează cu viteză redusă
Cu cât viteza de deplasare va fi mai mare, cu atât impactul cu groapa va fi mai puternic și, implicit, daunele vor fi mai mari.
3. Păstrează distanța!
Păstrează o distanță suficient de mare față de mașina din fața ta! Astfel, vei putea observa din timp dacă aceasta nu reușește să evite o groapă sau dacă o evită și astfel vei reuși să previi producerea de pagube.
4. Evită bălțile!
Pe cât posibil, evită bălțile de pe suprafața de rulare. Acestea pot ascunde gropi, care de multe ori pot fi atât de adânci, încât mașina va rămâne blocată în acel loc, iar daunele vor fi extrem de costisitoare.
- Ce este sistemul ESP al mașinii și cum te ajută atunci când mașina derapează
5. Verifică presiunea în anvelope!
Este recomandat să verifici presiunea în pneuri deoarece, dacă sunt umflate corespunzător, acestea vor absorbi o parte din impactul cu groapa. În plus, presiunea potrivită, care este cea recomandată de producător, poate avea un efect pozitiv asupra tracțiunii.
6. Nu frâna!
În cazul în care impactul cu groapa este inevitabil, niciodată nu frâna! Dacă o vei face, toată greutatea mașinii va fi transmisă către puntea față, ceea ce va agrava pagubele produse de craterul din carosabil.
7. Ține ferm volanul!
În situația în care nu mai poți evita groapa, trebuie să știi că impactul poate provoca un șoc puternic, motiv pentru care trebuie să ții foarte bine de volan. În caz contrar, mașina ar putea pătrunde pe sensul opus de mers sau vei pierde controlul în totalitate.
- Vezi cum se tine corect volanul și care este pozitia corecta la volan
Cum știi dacă ți-ai avariat mașina din cauza gropilor?
Efectele unui impact cu o groapă pot fi grave, iar daunele extrem de costisitoare. În cazul în care ai fost victima unui astfel de incident, va trebui să verifici imediat dacă mașina ta a suferit avarii.
Astfel, la nivelul roților pot apărea penele de cauciuc, gâlme sau tăieturi pe anvelopă sau jante îndoite. În cazul în care un cauciuc a avut de suferit, acesta va trebui înlocuit imediat.
În același timp, dacă volanul trage dreapta/stânga, atunci direcția a fost afectată. În cazul în care mașina se balansează sau țopăie, mai ales în viraje, înseamnă că suspensia a fost compromisă.
Cum îți recuperezi banii când îți strici mașina din cauza gropilor?
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci după ce ți-ai stricat mașina într-o groapă ar fi să faci câteva fotografii la fața locului, atât cu mașina, cât și cu groapa. Dacă există martori va fi cu atât mai bine.
Dacă nu deții o poliță de asigurare CASCO, reparațiile autoturismului le vei suporta din propriul buzunar, însă nu trebuie să îți faci griji deoarece ai posibilitatea să îți recuperezi toți banii.
Pentru asta, primul pas este să depui o plângere la autoritatea în cauză (Compania Naţională a Drumurilor, primării, consilii judeţene, etc.) prin care soliciți să fii despăgubit.
Ataşează la dosar pozele şi declaraţiile martorilor (dacă există), precum şi devizul de reparaţii de la service-ul auto unde ți-ai reparat mașina. În cazul în care cererea nu ți se aprobă, poți merge mai departe și să te adresezi instanţei.
Lucrurile sunt mult mai simple dacă ai încheiată o poliță CASCO. În acest caz, îți vei recupera paguba ca în orice dosar de daună CASCO, după care societatea de asigurări va da în judecată administratorul drumului pentru a-și recupera banii.
După producerea evenimentului trebuie să suni la centrul de daune al societății unde ai încheiat asigurarea. Poți să faci tu poze sau vine un inspector de daune.
Apoi, duci maşina într-un service auto pentru evaluarea pagubelor, iar după aprobarea dosarului, vei fi rechemat pentru intrarea în reparaţii.
Trebuie să știi că o poliță CASCO standard nu acoperă daunele suferite din cauza drumurilor proaste, dar poți să închei o poliță care acoperă și aceste riscuri, care este mai scumpă, dar te scutește de mari bătăi de cap.