- La solicitarea ziarului, cele 10 centre au transmis cifrele victimelor care au beneficiat de serviciile lor, în total fiind 15 paciente.
- ANES a transmis că sunt 22 de paciente.
Instituția a precizat că, atunci când a comunicat numărul de cazuri de violenţă sexuală înregistrate la nivelul celor 10 centre, a inclus numărul cazurilor înregistrate atât la nivel de UPU (unitatea de primiri urgențe), cât și la nivelul celorlalte secții ale spitalului, inclusiv în ambulatoriul de specialitate, „chiar şi în cazul în care victimele aleg să nu beneficieze de servicii suplimentare de asistență și nu doresc să depună plângere la poliție”.
Centrele despre care a scris Libertatea funcționează în cadrul unor spitale de urgență din București și din țară, separat de UPU, cât și de ambulatoriul de specialitate. Ele au fost deschise la mijlocul anului 2021.
„Până în prezent, la nivelul celor 10 spitale s-au înregistrat un număr total de 22 de cazuri. ANES continuă să monitorizeze numărul de cazuri de violență sexuală înregistrate la nivelul celor 10 spitale de urgență partenere, identificate atât la nivelul UPU, cât și la nivelul celorlalte secții ale spitalului, inclusiv în ambulatoriul de specialitate”, a mai transmis ANES.
Centrele transmit alte date decât ANES
Libertatea a trimis solicitări către toate spitalele în care au fost deschise aceste centre pentru a întreba câte victime au beneficiat de serviciile lor de la înființare până în prezent.
Am aflat că, de la înființare până în 28 martie, în peste un an și jumătate, s-au înregistrat 15 pacienți în total la toate cele zece centre din țară. 5 din 10 centre nu au avut niciun pacient (Spitalele județene de urgență Bacău, Brăila, Piatra Neamț, Craiova, Constanța).
Libertatea nu a întrebat despre toate victimele care au ajuns la spitalele de care aparțin centrele, ci despre numărul celor care au accesat serviciile centrelor înființate.
„Menționăm că există și situații specifice, ca de exemplu, Centrul de la Piatra Neamț, unde au existat cazuri de victime minore, care ulterior prezentării la secția UPU, au decis, din motive personale, să nu apeleze la servicii suplimentare de asistență. Acest lucru însă nu le scoate din registrul victimelor violenței sexuale, ele se află în evidențele ANES, a cărei competenţă este tocmai de a monitoriza victimele violenței sexuale”, a mai spus ANES.
De asemenea, instituția a arătat că solicitarea de a clarifica diferențele constatate de reporteri între cifrele transmise de spitale și cele transmise de la nivel central a fost primită în aceeași zi în care se aștepta și un răspuns de către reporterii ziarului.
„La nivelul oricărei instituții publice a administrației publice centrale, orice solicitare trebuie să parcurgă etapele procedurale prevăzute pentru elaborarea și transmiterea răspunsurilor către petenți și pe cale de consecință, răspunsul nu poate fi transmis în doar câteva ore”, au încheiat cei de la ANES.
Publicăm mai jos dreptul la replică transmis de ANES reporterilor Libertatea: