De când medicii au observat că mulți pacienți cu COVID și-au pierdut simțul mirosului, nu a fost clar dacă virusul dăunează celulelor senzoriale din nas, unor zone ale creierului care procesează informațiile olfactive sau ambelor.

Medicii au analizat țesutul nazal al unor pacienți cu COVID și au constatat că cei care se confrută pe termen lung cu lipsa mirosului aveau celule imune care au provocat o inflamație în interiorul mucoasei nazale delicate, ceea ce poate distruge celulele nervoase senzoriale vitale.

Dr. Bradley Goldstein, profesor asociat de neurobiologie la Universitatea Duke din Carolina de Nord, a explicat că țesutul din mucoasa nasului „conținea celule imune unice care produc semnale inflamatorii, combinate cu mai puține celule nervoase olfactive”. Răspunsul imunitar neobișnuit a fost observat doar la pacienții a căror pierdere a mirosului a persistat timp de mai multe luni.

Cercetătorii au studiat mostre de țesut din mucoasa nazală a 24 de pacienți cu COVID, printre care nouă persoane care își pierduseră simțul mirosului de cel puțin patru luni.

Țesuturile prelevate de la acest grup au arătat că celulele T implicate în inflamație se infiltraseră în mucoasa nazală unde se găsesc celulele nervoase ale mirosului. Răspunsul imunitar neobișnuit a fost observat în ciuda faptului că pacienții nu mai aveau teste pozitive, sugerând că acesta persista și după eliminarea infecției.

Atunci când oamenii de știință au analizat numărul de celule nervoase senzoriale implicate în simțul olfactiv, au descoperit că cei care au suferit o pierdere de miros pe termen lung aveau mult mai puține, probabil din cauza faptului că țesutul delicat al mucoasei nazale a fost afectat de inflamația provocată de celulele T.

Astfel de răspunsuri imunitare neobișnuite ar putea explica și alte simptome ale COVID-ului de lungă durată, este de părere Goldstein.

Cel puțin 5% dintre persoanele care își pierd mirosul în timpul unei infecții cu COVID nu își recapătă rapid sau complet simțul olfactiv, ceea ce reprezintă aproximativ 15 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit revistei medicale BMJ.

„În prezent, nu dispunem de tratamente specifice și eficiente. Pentru a dezvolta terapii, trebuie să înțelegem patobiologia problemei: ce este afectat și unde”, mai precizează dr. Bradley Goldstein.

Studiul publicat în Science Translational Medicine poate deschide astfel calea pentru noi tratamente pentru cei care se confruntă cu pierderea mirosului post-COVID, spun cercetătorii.

Potrivit specialiștilor, una dintre opțiuni este blocarea celulelor imune care provoacă inflamații la nivel local, în mucoasa nazală, zonă unde pot fi folosite creme sau spray-uri.

„Așa cum am văzut înainte, pot apărea schimbări simptomatice profunde în absența virusului viu detectabil la fața locului. Pierderea mirosului a fost unul dintre misterele-cheie, iar aceste descoperiri oferă un răspuns, împreună cu descoperirile anterioare privind modificările bulbului olfactiv din sistemul nervos”, crede Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.

„La pacienții cu COVID-19, s-a demonstrat că problemele olfactive persistente sunt asociate cu micșorarea regiunilor cerebrale legate de simțul nostru olfactiv. Se știe că procesele inflamatorii sunt în curs de desfășurare în creier în urma infecției cu SARS-CoV-2, indiferent dacă virusul în sine este prezent, iar acest studiu de biopsie oferă acum dovezi suplimentare că o astfel de pierdere specifică la nivelul creierului ar putea fi legată de inflamația persistentă și de pierderea neuronilor olfactivi în cavitatea nazală însăși”, precizează și dr. Gwenaëlle Douaud, un cercetător în neuroștiințe care a studiat efectele COVID asupra creierului la Universitatea din Oxford.

Foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News