Bărbatul femeii, care murise cu o zi înainte, a fost și el îngropat în același mod, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook „Luptăm pentru România”, însoțită de o fotografie cu un sicriu așezat pe niște scaune, în afara unei biserici: „Creștină Ortodoxă moartă, ținută afară, pe scaune, pe motivul că era săracă….???”.
Localnicii spun că era o familie nevoiașă, iar cei doi nu plătiseră taxă către lăcașul de cult. Cu toate acestea, ei susțin că nu preotul a luat această decizie, ci femeia care vinde lumânări în biserică.
Oficialii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care au declanșat o anchetă în acest caz, susțin că situația a apărut în urma conflictului între poștașul din localitate, cel care s-a ocupat de înmormântare în condițiile în care defuncta nu avea rude, și femeia care vinde lumânări și care avea cheia de la ușa bisericii.
Potrivit reprezentanților bisericii, femeia a fost „depusă” atât în fața, cât și în interiorul bisericii, pentru că „așa este rânduiala”, considerând că preotul, care ar fi respectat întreg programul de înmormântare, este o victimă în acest caz.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Alexandru Zamfir, a declarat, luni, pentru Libertatea că preotul titular din sat este internat în spital pentru că a suferit o intervenție chirurgicală, astfel că a fost stabilit un preot suplinitor, ai cărui părinți locuiesc chiar în Filipești.
„Acesta stabilise cu poștașul din sat, care face parte și din consiliul parohial, să o înmormânteze pe defunctă în ziua Bobotezei, la ora 14.00, în condițiile în care părintele avea slujbă în parohia sa din satul Slobozia. Numai că cei care s-au ocupat de înmormântare au ajuns mai devreme cu sicriul, la 13.35, și, în consecință, l-au așezat pe scaune în fața bisericii. Imediat, soția groparului a făcut acea fotografia și a postat-o pe Facebook, însoțită de acel comentariu”, a explicat Alexandru Zamfir.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după cinci minute a apărut și femeia de la lumânări, care a descuiat biserica.
„Defuncta nu a fost băgată înăuntru pentru că, așa cum este rânduiala, mai întâi trebuia să se facă slujba de afară, din fața bisericii”, a mai spus Zamfir.
El a adăugat că la ora 14.00, așa cum fusese înțelegerea, a sosit la biserică și preotul suplinitor, care a ținut slujba atât în fața bisericii, cât și în interiorul lăcașului de cult. Ulterior, femeia moartă a fost dusă la cimitir și înmormântată.
„Părintele, care nu a luat niciun onorariu pentru serviciile prestate deși i s-a propus, a căzut la mijloc. Este un preot nou, de curând hirotonit, care aproape plângea când l-am întrebat de caz. Oricine poate cădea într-o astfel de capcană, având în vedere rânduiala bisericească în care defunctul se depune mai întâi în fața bisericii pentru a se rosti rugăciunea și Evanghelia”, a mai precizat reprezentantul BOR.
Ulterior, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a explicat, într-un comunicat de presă, că serviciile religioase ale celor doi soți „au fost organizate cu sprijinul comunității, înmormântările au fost oficiate la ora la care s-a stabilit și nu a fost perceput niciun onorariu, dat fiind faptul că amândoi decedații erau cazuri sociale cunoscute, fiind în atenția Bisericii și a comunității locale”.