Școala din Arcani. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Dintre școlile grav avariate de cutremurul de cutremurul de 5,7 grade din 14 februarie 2023 din județul Gorj, una singură va trebui demolată. 

Este vorba despre Școala Generală Arcani, aflată în comuna omonimă din nordul județului, aproape de epicentrul seismului.

Pe clădirea școlii se pot vedea fisuri cauzate de cutremur. Foto: Vlad Chirea / Libertatea

Reporterii ziarului au aflat, la fața locului, pe 21 februarie, despre construcția în pericol să fie demolată. Decizia a fost luată câteva zile mai târziu, după ce experții au concluzionat că școala nu mai poate fi folosită. 

Primarul localității, Aristică Coiculescu (PNL), a declarat că „școala e din 1968, dar a fost renovată în 2011”, înaintea mandatului său. El punctase că proiectul a fost al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, iar banii provin de la Banca Mondială. 

Primarul localității Arcani, Aristică Coiculescu. Foto: radiotargujiu.ro

Ultima instituție a negat ferm asta, așa că Libertatea a solicitat un răspuns de la IȘJ.

Proiect de peste 800.000 de euro

Pe 7 martie, Inspectoratul Școlar Județean Gorj a răspuns, prin inspectorul școlar general Marcela Mrejeru, că proiectul care includea școala din Arcani a fost validat pe 8 noiembrie 2011.

El cuprindea alte două școli, cea din localitățile Prigoria și Bălești, și urma să fie realizat de două firme locale, Jistalex SRL și Duelmis Prest SRL.

Prețul, 3.480.000 de lei. La cursul valutar de acum mai bine de un deceniu, peste 800.000 de euro. 

Cu toate că Inspectoratul nu a menționat de unde au provenit banii, a furnizat numărul proiectului, W/SIRP/NCB/238/2011.

Într-o decizie a Curții de Apel București, secția I penală din 2018, un proiect numerotat asemănător, W/SIRP/NCB/204/2011, apărea a fi „cofinanțat din fonduri provenind de la Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”.

Libertatea a contactat Banca Europeană de Investiții pentru a afla dacă Școala din Arcani a făcut parte din vreun proiect. N-a primit încă niciun răspuns. 

Direcția din minister n-a răspuns

Inspectoratul Județean Gorj a menționat, în plus, că toate procedurile – „achiziție de lucrări, contractare, urmărirea lucrărilor, recepționarea lucrărilor”, au fost derulate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Iar direcția care s-a ocupat de asta a fost Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare (UMPMRSU).

„Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu a avut responsabilități în desfășurarea tuturor acestor proceduri” – răspuns IȘJ Gorj

Contactați de Libertatea, cei de la UMPMRSU n-au furnizat niciun răspuns. 

Firma din Gorj: „Lucrări de arhitectură”

Contactat de Libertatea, Florin Streja, administratorul firmei Jistalex SRL, spune că proiectul de renovare din 2011 nu a inclus modificări la structura de rezistență a clădirii: „Nu s-a intervenit nici măcar cu un centimetru. Au fost doar lucrări de arhitectură”. 

În sensul că s-au schimbat instalații electrice, instalații sanitare, s-a făcut un grup sanitar special pentru fete și băieți, s-a schimbat șarpanta, ea era cu țiglă și, acum, s-a ușurat puțin construcția pentru că s-a înlocuit cu tablă, a fost schimbată tâmplăria, glet, vopsit etc. Deci au fost lucrări strict de finisaje, nu s-a intervenit nici măcar cu un centimetru pe structura de rezistență.

Florin Streja, Jistalex SRL:

„Am respectat ad litteram proiectul, ar fi o nebunie să nu faci asta, iar în documente se vede clar ce s-a făcut și ce nu. Reparațiile s-au făcut în baza unui caiet de sarcini”, a completat administratorul. 

Unde spune patronul că a fost problema

„După cum știți deja, școala din Arcani este una destul de veche, construită în anii ‘60, iar Arcani se află la doar câțiva kilometri de epicentrul cutremurelor, prin urmare efectele au fost foarte puternice”, explică Streja. 

El a confirmat că firma Jistalex SRL a fost implicată și în renovarea altor școli din comună, printre care Școala cu clasele I-VIII Prigoria.  „Acolo nu au fost semnalate probleme, a fost vorba doar de o extindere cu construcție nouă, practic s-au alipit două săli de clasă”.

Cealaltă firmă, Duelmis Prest, a menționat că Jistalex s-a ocupat în mod direct de respectivul contract. Patronul Duelmis, Dan Mischie, a ținut să precizeze că firma sa are în portofoliu „câteva zeci de lucrări de construcții și reabilitări la obiective de învățământ” din județ și nu a identificat probleme la structura acestora.

Degradările, rezultate în urma seismului, au ca principala cauză o dimensionare slabă a structurii de rezistență a clădirii, în raport cu forța generată de undele seismice și, probabil, locul foarte apropiat de epicentrul seismului.

Dan Mischie, patron Duelmis:

 
 

Urmărește-ne pe Google News