„Nu aș vrea să intru în detalii fiindcă ar trebui să dezvălui felul în care s-au poziționat unii și alții și acest lucru nu se face. Cel puțin eu nu îl fac. Au fost negocieri interesante, au fost discuţii pe care le-am purtat şi pe care le-aş clasifica ca foarte bune, deci foarte deschise, informale au fost toate discuţiile unu la unu şi, în final, am decis că soarta NATO este mult mai importantă decât soarta mea politică”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, despre candidatura sa pentru şefia NATO.

„Și, înainte să existe o concluzie finală generală, am decis în consecinţă să mă retrag din cursă, pentru a permite numirea unui secretar general NATO înainte de acest Summit. Cred că este bine, câteodată, să vedem imaginea mai mare şi să acţionăm în consecinţă”, a mai spus şeful statului, care a refuzat o altă întrebare pe acest subiect.

Președintele Klaus Iohannis participă în perioada 9-11 iulie la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO, la Washington, în SUA. La discuții participă și președintele SUA, Joe Biden.

Iohannis a anunțat public că intră în cursa NATO și s-a retras după 3 luni, discret

Pe 12 martie, Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație de presă televizată că va candida pentru funcția de secretar general al NATO, deși șefia NATO este decisă exclusiv prin consens al tuturor țărilor membre, și nu prin anunțuri publice.

Pe 20 iunie, după ședința CSAT, Administrația Prezidențială a transmis că președintele României „i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației”. Anunțul retragerii candidaturii s-a făcut printr-un comunicat de presă, la câteva zile după ce Iohannis a luat decizia.

Urmărește-ne pe Google News