Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a transmis astăzi un mesaj intitulat „Je suis Ciucă”, în care a criticat dezvăluirile făcute de jurnalista Emilia Șercan privind plagiatul premierului, susținând voalat că aceasta este o „destabilizatoare” și „detractoare”.
„Știm și o spunem răspicat că românii s-au săturat de dezvăluiri și detractori, și că tot ce aceștia așteaptă este o guvernare care să-și facă treaba și să fie lăsată să și-o facă”, scrie în comunicatul instituției, care a devenit rapid viral și a stârnit reacții pe rețelele de socializare.
De exemplu, profesorul de economie Bogdan Glăvan a scris pe Facebook că „Clubul pionierilor de la Camera de Comerț și Industrie a transmis un mesaj patriotic cu ocazia deconspirării plagiatului comis de Ciucă”. Iar jurnalistul Dragoș Pătraru. a făcut o glumă, în stilul său: „Camera de Comerț: Je suis Ciucă! Mais non, vous êtes doar tâmpiți!”.
Într-un interviu acordat Hotnews, președintele instituției explică ce a vrut să transmită cu acest mesaj. Nu și-a schimbat poziția, ci a continuat să critice dezvăluirile făcute de jurnalista Emilia Șercan legate de plagiatul premierului.
„Nu sunt un fan, nu fac politică, dar mi s-a părut oarecum de data asta deplasat faptul că te iei de premier pentru o chestie din 2003. Cred că a fost mai ceva ieșit din comun față de alte atacuri la adresa altor politicieni”, a declarat Mihai Daraban pentru sursa citată.
În interviu, el compară dezvăluirile despre plagiatul comis de Nicolae Ciucă în urmă cu 18 ani cu „aresturile alea ale DNA pentru o faptă de acum 10 ani când, nu știu, e vreun denunțător de serviciu”.
„Mi se pare că la momentul respectiv trebuie date aceste… De ce nu a apărut când a fost simplu ministru? De ce nu a apărut când era șef de stat major”, întreabă președintele CCIR.
Deși admite că lucrările de doctorat trebuie să fie verificate de plagiat, el afirmă că această chestiune trebuia lămurită înainte să fie numit ministru și numește apariția în acum a acestor dezvăluiri drept o îndepărtare de la prioritățile actuale.
Mi se pare deja prea mult pentru România. De aceea există incoerența asta când vorbim de fonduri europene, de investiții. Suntem prea destabilizați. Am dus democrația la o extremă dintr-asta, în care am dat-o în destabilizare politică.
Mihai Daraban, președinte CCIR:
Pus să explice de ce afirmă că „democrația e exagerată”, el a menționat că actorii de la vârful guvernării se schimbă prea des, iar de aici apare o lipsă de coerență în actul guvernamental.
„Lipsa asta de coerență duce în final la rezultate dezastruoase în plan economic, pentru că pe noi numai asta ne interesează. Noi punem economia pe primul loc. Așa, de cheltuit în spațiul public, că vorbim de educație, de sănătate, totul pleacă de la performanțele economice. Noi la asta ținem mult, pentru că fără economie nu faci nimic. Restule cancan”, mai afirmă Daraban.
„Tot timpul, din păcate, sunt tot felul episoade dintr-astea în viața asta democratică a noastră care ne frânează. Mergem cu frâna de mână trasă”, conchide președintele CCIR.
Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit marți că premierul Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din teza de doctorat susținută în 2003. Potrivit investigației, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Pe lângă cele două teze, acesta a preluat conținut și din două cărți.
Întrebat de PressOne despre pasajele plagiate, premierul Nicolae Ciucă a spus că teza de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. După dezvăluiri, premierul a cerut verificarea tezei sale de doctorat și a precizat, în răspunsul său transmis de Guvern, că „acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată”.
După câteva ore, Universitatea Națională de Apărare Carol I a anunțat că a inițiat „demersurile legale” pentru verificarea tezei de doctorat a premierului Ciucă.
Contraversa din jurul CCIR: terenul de la Romexpo, cedat cu dedicație de către stat
CCIR se află în mijlocul unei controverse privind un proiect de lege prin care urmează cu titlu gratuit să primească de la statul român 46 de hectare de teren lângă Romexpo. USR numește legea drept „tun imobiliar de 500.000.000 de euro”.
În acest spațiu, CCIR avea în 2017 un proiect imobiliar de 2,87 miliarde de euro cu grupul Iulius pentru dezvoltarea de centre comerciale și rezidențiale.
Proiectul prezentat de către Camera de Comerț și Iulius include modernizarea pavilionului central de la Romexpo, dar și construirea unui complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro