Reacția ministerului vine la două zile după ce Ingrid Mocanu a depus mărturie, miercuri, 8 iunie, despre condițiile din penitenciarele din țară în procesul privind extrădarea Elenei Udrea, condamnată la închisoare în România.
Judecătorii bulgari au fost mirați să afle, la finalul declarației dată în instanță, unde lucrează martora: „Consilier la Ministerul Justiției”.
„Nu este consilier al Ministrului Justiţiei, ci este angajat al ministerului, în cadrul aparatului tehnic”, se arată în comunicatul instituției conduse de Cătălin Predoiu.
Care subliniază totodată că ministerul nu poate să interzică unui angajat să depună mărturie într-un proces și confirmă ce a scris Libertatea: Ingrid Mocanu era în concediu atunci când s-a prezentat în instanță, la Sofia.
Fără să menționeze numele Elenei Udrea și nici pe cel al angajatei vizate, Ministerul Justiției dă de înțeles că examinează dacă „declarațiile defăimătoare la adresa Administrației Naționale a Penitenciarelor” contravin prevederilor legale.
Ingrid Mocanu a fost colegă de celulă cu Elena Udrea și a fost citată ca martor de avocații apărării pentru a susține acuzațiile fostului ministru al turismului, care încearcă să evite încarcerarea în România invocând condițiile din penitenciare.
Redăm integral comunicatul Ministerului Justiției:
Precizări ale Ministerului Justiției
„În contextul discuţiilor apărute în spaţiul public şi mass-media, în legătură cu afirmații la adresa Administrației Naționale a Penitenciarelor, aflată în subordinea Ministerului Justiției, respectiv în legătură cu împrejurarea relatată de presă în care un angajat al Ministerului Justiţiei a depus mărturie în cadrul unui proces de extrădare desfăşurat în fața instanţelor dintr-un stat membru al UE, facem cuvenitele precizări:
1. Respectivul angajat, despre care s-a făcut vorbire în mass-media, NU este consilier al Ministrului Justiţiei, ci este angajat al ministerului, în cadrul aparatului tehnic.
2. Potrivit reglementărilor în vigoare, Ministerul Justiției nu poate interzice niciunui angajat și, în general, niciunui cetățean să se prezinte ca martor într-un proces, angajatul despre care s-a făcut vorbire în mass-media prezentându-se în nume propriu și nu ca reprezentant al MJ, de altfel, în perioada în discuție, acesta fiind în concediu legal de odihnă.
3. Ministerul Justiției examinează permanent incidența prevederilor legale privind obligațiile specifice statutului profesional al fiecărui angajat, inclusiv obligațiile de rezervă, raportat la orice eventuale declarații publice defăimătoare la adresa instituției ministerului sau la adresa unor instituții aflate în subordinea sau coordonarea ministerului, precum Administrația Națională a Penitenciarelor.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro