”Da, există teste fals-pozitive, fals-negative. Lucrându-se în serie există și o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ține foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează.
Dacă reactivii n-au fost de o anumite calitate putem să ne așteptăm la acest rezultat. Mai ales că erau la toate testele făcute. Fals-pozitive prima dată și negative a doua oară.
Repet, fiecare punct de lucru din cele 133 își achiziționează în funcție de aparatul pe care îl are și reactivii, și testele, cu recoltare cu tot”, a declarat ministrul la Digi24.
Nu mi se pare ciudată povestea de la CFR Cluj. Se poate întâmpla. Eu prefer, ca profesionist, să judec un caz sau un rezultat într-un context clinic și să repet acel test de câte ori este nevoie. Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, deși dacă îl iau peste cinci-șase zile, când este perioada de maxim de reflexie, să fie pozitiv”
Nelu Tătaru, ministrul sănătății:
Clubul CFR Cluj a confirmat, marţi, 28 iulie, prin intermediul unui comunicat publicat pe o rețea socială, că acele 23 de teste pozitive inițiale au fost, de fapt, teste fals-pozitive, iar echipa va trebui să joace trei meciuri în decurs de şase zile.
Antrenorul campioanei României, Dan Petrescu, 52 de ani, a fost confirmat cu coronavirus și nu va putea pregăti echipa în perioada următoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro