Graficele liniare pot fi analizate zi cu zi sau combinat cu perioade mai lungi, de pildă de 3 sau de 7 zile, unde tendința e mai bine pusă în evidență. În această a doua variantă, folosită, de pildă, și de worldmeters.info (așa arată acolo situația României), curba numărului de cazuri pozitive de Covid din România arată o ușoară scădere pe câte 7 zile, chiar dacă în unele zile numărul de cazuri a crescut.
Președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri opiniei publice mai multe grafice, primul fiind un grafic național în care, în anumite zile, numărul de cazuri crește, dar pe total, ca tendință, cazurile pozitive de Covid scad. Pe social media s-a reclamat discrepanța între cifrele zilnice și tendințe
Libertatea a solicitat Administrației Prezidențiale să mai explice graficul o dată.
În răspuns, Palatul Cotroceni a precizat că datele au venit de la instituția coordonată de Raed Arafat. „Graficul, așa cum este acesta întocmit la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI), reprezintă evoluția numărului de cazuri de COVID-19 în funcție de data confirmării”, a spus instituția condusă de Klaus Iohannis.
Cu roșu e media zilnică pe o săptămână
„În forma generată, avem axa reprezentând valoarea numerică, respectiv axa reprezentând data alocată numărului respectiv. Linia reprezentată de culoarea roz urmărește punctual cifra de cazuri noi confirmate, poziționând-o în grafic în funcție de cele două axe. În același timp, pentru a evidenția tendința evoluției în funcție de numărul de cazuri, în grafic se utilizează funcția «medie mobilă» – funcție ce este folosită pentru a aplatiza fluctuațiile și a evidenția un trend, ascendent sau descendent mai clar”.
Practic, diferența între cele două curbe e următoarea:
- Curba roz reprezintă cazurile zi de zi.
- Curba roșie reprezintă media cazurilor pe 7 zile. („media mobilă” din răspunsul Cotroceniului)
„Media mobilă folosește un număr specific de puncte de date (setate de funcția Perioadă), face media și folosește această valoare ca un punct în tendință. În cazul de față, perioada folosită pentru prognoză este de 7 zile. Concret, în graficul prezentat, se face media primelor 7 valori, iar aceasta este folosită ca primul punct în tendință”, a conchis Administrația Prezidențială.
Specialist: „Doar o ușoară scădere”
Libertatea a luat legătura și cu un statistician. Cu rugămintea de a nu-i fi făcut public numele, el a explicat diferența normală dintre cele două curbe.
„Urmărind numărul de cazuri confirmate în fiecare zi, putem observa fie o scădere, fie o creștere de la o zi la alta, altfel spus, existența unei fluctuații. Putem observa că fie există zile în care avem un număr mai mare decât în ziua precedentă, fie zile în care avem un număr mai mic decât în ziua precedentă”.
Cum citește el curba cazurilor?
„Ce s-a întâmplat în ultima perioadă? În ultimele zile, a crescut numărul de cazuri sau s-a micșorat? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să avem în vedere mai multe zile. Analiza care prezintă situația având în vedere ultimele 7 zile ne arată că ne aflăm încă într-o perioadă cu cele mai multe cazuri înregistrate pe ultima perioadă extinsă de timp, doar cu o ușoară scădere a numărului de cazuri în ultima săptămână, având în vedere valori medii raportate pe 7 zile”, consideră specialistul.
Același grafic, două citiri, una mai optimistă, una mai reținută
„Această modalitate de raportare ne spune o valoare pentru o anumită zi care reprezintă media pe ultimele 7 zile, astfel că putem avea un răspuns la întrebarea dacă mai degrabă avem o creștere de cazuri pe o anumită perioadă de timp sau dacă mai degrabă avem o scădere a numărului de cazuri”, explică el linia roșie.
Concluzia statisticianului pe seria mare de numere e mai puțin optimistă decât explicația cu care președintele Iohannis a început conferința de presă de miercuri.
Acest grafic pe care îl aveți acum pe ecran arată evoluția de la începutul pandemiei și se vede foarte clar cum de câteva zile bune încoace am ajuns pe un palier și tendința este linia roșie – tendința este de scădere.
Președintele României:
Observăm că a existat o creștere de cazuri accelerată, urmată de o scădere temporară, continuată cu o creștere pe o perioadă scurtă de timp, ajungând în prezent la păstrarea nivelului ridicat de cazuri confirmate, având o slabă tendință de scădere.
Statistician