Mai mulți șefi din Poliția Română, în frunte cu foștii comandanți ai Poliției Bacău și Onești, au fost anchetați pentru intervenția în cazul uciderii celor doi muncitori din Onești. Dosarul în care s-au făcut cercetări pentru abuz în serviciu, respectiv neglijență în serviciu a fost instrumentat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) de procurorul Marius Iacob.
Pe 22 mai, anul curent, procurorul Iacob a dispus clasarea dosarului. Anunțul privind soluția dispusă la finalul anchetei vizând polițiștii a fost făcut de către avocatul Adrian Cuculis, cel care a reprezentat familiile victimelor în instanță.
Familiile victimelor, revoltate de soluție
„Dosarul capilor poliției a murit în aplauze. PICCJ clasează dosarul intervenției poliției în cazul Onești. Miritescu, Scurtu, Tuluc, nume mari din Poliția Română, au scăpat sub semnătura procurorului Iacob de la PICCJ de acuzațiile extrem de grave de neglijență în serviciu și abuz în serviciu. Șef SIIAS, SAS, șef Poliția Română, șef de județ, cu toții au fost albiți în timp ce morții de la Onești au doi ani de zile de când au fost îngropați după ce au așteptat ore în șir să fie salvați”, a transmis avocatul Cuculis.
Potrivit acestuia, în ordonanța de clasare, victimele ar fi fost indicate ca fiind vinovate de deznodământul tragic fiind că l-au provocat pe bărbatul care i-a luat ostatici.
„Vom formula plângere împotriva ordonanței de clasare și probabil că ne vom revedea cu toții la instanță”, a completat avocatul Adrian Cuculis.
Argumentele Parchetului
Potrivit extraselor din ordonanța de clasare, publicate de jurnalfm.ro, procurorul Marius Iacob a motivat în ordonanța de clasare că polițiștii care au intervenit la fața locului „au luat măsurile necesare pentru delimitarea locului infracțiunii și pentru sesizarea structurilor competente cu atribuții în realizarea activităților de negociere și intervenție în cazul luării de ostatici” ,„și-au îndeplinit toate atribuțiile prevăzute de lege și au luat toate măsurile necesare pentru că structurile de poliție desemnate prin proceduri interne să intervină în astfel de situații”.
În motivarea clasării, procurorul subliniază că o pătrundere în forță în apartamentul în care cei doi muncitori erau ținuți ostatici era imposibil de realizat, riscantă și provocatoare.
Nici în privința timpului de intervenție, ancheta penală nu a identificat vreo problemă. „Existau indicatori de progres pe partea de negociere identificați de negociatori”, a invocat procurorul Iacob în soluția de clasare.
„Activitatea derulată de către comisarii șefi de poliție Tuluc Adrian-Claudiu, desemnat la comanda IPJ Bacău la acea dată, comisar șef Andrieș Cristinel-șeful Poliției Municipiului Onești, și comisar șef Andronic Radu, șeful SAS Bacău, în contextul organizării și executării operațiunii de salvare a celor două victime sortite unui final fatidic, au respectat toate exigențele prescrise de normele în vigoare, fără a li se putea imputa nici un act de conduită contrar preceptelor care reglementează materia supusă analizei, urmarea produsă fiind o consecință directă, nemijlocită și exclusivă a acțiunilor ce au fost imputate criminalului găsit vinovat”, se arată în motivarea clasării, citată de JurnalFM.
IGPR a găsit însă nereguli în modul în care poliția a acționat în cazul Onești.
„Modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost defectuos”, iar polițiștii din Bacău nu s-au documentat corespunzător cu privire la antecedentele autorului crimei din Bacău, acestea au fost doar câteva din concluziile rapotului IGPR.
Oficialii au precizat că în urma evenimentului s-au constatat deficienţe în sarcina a 14 poliţişti – 8 ofiţeri şi 6 agenţi. Ulterior, conducerea Poliţiei Judeţene Bacău şi a Poliţiei Oneşti a fost demisă.
Luarea de ostatici, anunțată la 112
Pe 1 martie, un bărbat de 68 de ani din Onești, Gheorghe Moroşan, a sechestrat doi muncitori într-un apartament din oraș, după care a sunat de mai multe ori la 112 și a anunțat că îi va omorî.
Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex, în urma unei executări silite. La faţa locului au venit forţele de ordine, dar şi un negociator, care a încercat să îl determine pe bărbat să renunţe la intenţiile sale. Negocierile au fost purtate de poliţişti timp de 5 ore, însă fără succes. Într-un final, Gheorghe Moroșan i-a atacat pe cei doi muncitori. Unul dintre ei a murit pe loc, celălalt, la spital.
Autorul celor două crime a fost condamnat definitiv pe 25 aprilie, anul curent, la 30 de ani de închisoare, iar soția sa a primit 12 ani de închisoare pentru complicitate.