Rectorul UMF Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu, a explicat că decizia a fost luată în contextul în care accesul la vaccinare este la îndemâna oricui, fiind gratuit și fiind doze disponibile de pe o zi pe alta. El a precizat că un student la Medicină trebuie să înțeleagă că vaccinarea este necesară pentru a putea fi reluată activitatea așa cum a fost în trecut.

Nu pot fi toţi studenţii antivaccinişti – eşti student la Medicină. Dacă – Doamne fereşte! – mâine începe un război şi studenţii trebuie să meargă cu medici pe front, ce faci, le spui că nu vrei să mergi? Odată ce ai ales să fii medic, nu poţi să îţi condiţionezi activitatea de ceva. Cu excepţia cazurilor medicale, unde vaccinarea nu e recomandată, trebuie să fim vaccinaţi toţi, fără discuţie.

Prof. dr. Viorel Scripcariu:

Consiliul de Administrație al instituției a decis ca, la sesiunea care începe de pe 31 mai, studenții și profesorii evaluatori să intre doar cu anumite condiții.

Aceștia trebuie să prezinte adeverința de vaccinare anti-COVID-19, chiar și cu prima dintre doze. Dacă nu sunt imunizați, aceștia pot intra cu rezultatul unui test RT-PCR făcut în ultimele 72 de ore sau al unui test rapid antigen, prelevat de personal medical profesionist, realizat în ultimele 24 de ore.

Mai există și varianta ca studenții și profesorii să se afle între ziua a 15-a și a 90-a de la trecerea prin boală, caz în care pot intra la examene, dacă aduc o adeverință care să ateste acest lucru.

Aproape jumătate dintre studenți nu sunt imunizați

Decizia i-a nemulțumit pe unii dintre studenți, care au adresat o scrisoare deschisă către Consiliul de Administraţie din UMF Iaşi și au inițiat o petiție online, în care acuză măsura ca fiind discriminatorie și invocă prețurile mari ale testelor medicale.

Rectorul UMF le răspunde însă că vaccinarea este gratuită și că testarea rapidă de tip antigen are prețuri mai mici decât testele RT-PCR.

UMF a vrut să susțină testarea din fonduri proprii, dar un recensământ informal a arătat că sunt circa 4.000 de studenți nevaccinați, din 9.000 câți sunt în total. Prof. dr. Viorel Scripcariu spune că ar fi costat circa un milion de euro în fiecare sesiune pentru a le asigura tuturor testarea RT-PCR. „Nu ne putem permite un astfel de efort financiar, când vaccinarea este gratuită”, a spus rectorul.

„Noi intrăm în contact cu bolnavul, studenţii merg în spitale, nu se poate să fie altfel. Când un bolnav intră în spital este condiţionat de testare, unii oameni merg şi îşi fac testele la privat, dar studenţii de la UMF să intre cu mâinile în buzunar, fără să fie testaţi sau vaccinaţi?”, a mai declarat prof. dr. Viorel Scripcariu.

Urmărește-ne pe Google News