Începând de sâmbătă, 8 ianuarie, românii nu mai au voie să poarte măști textile, ci doar măști chirurgicale sau FFP2, potrivit unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Prezent duminică, la Constanţa, la ceremonia prilejuită de revenirea unei nave militare dintr-o misiune internaţională, ministrul apărării Vasile Dîncu a afișat o mască neagră din material textil.
„Cred că este o mască textilă, după cum arată. Nu ştiu să vă spun ce tip de mască este, dar pare o mască textilă“, a reacţionat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, la întrebările jurnaliştilor de la Antena3.
Mască pe modelul Dîncu
Vasile Dîncu a venit astăzi cu precizări: „Masca pe care am purtat-o este compusă dintr-o mască standard de tip chirurgical, peste care a fost aplicat un strat textil, așa cum vedeți în fotografia de mai jos. Regret faptul că nu am avut inspirația de a o prezenta jurnaliștilor prezenți la ceremonie, pentru a evita discuțiile ulterioare“, a explicat ministrul apărării pe pagina sa de Facebook, unde a publicat şi două fotografii care să-i susţină afirmaţiile.
Montarea celor două măști a fost realizată în regie proprie, de către echipa mea de asistenți, care mi-a propus această soluție.
Vasile Dîncu:
În plus, acesta şi-a luat angajamentul că nu va mai purta o astfel de mască pe viitor, cu toate că îşi păstrează convingerea că ea se încadrează în totalitate în standardele de protecţie în vigoare.
O altă problemă legată de mască
Vasile Dîncu nu este la primul incident cu o mască de protecţie. Pe 5 septembrie 2020, acesta a participat, alături de Marcel Ciolacu, la o acţiune electorală desfăşurată la spitalul din Fălticeni.
Dîncu a vizitat spitalul municipiului fără să poarte masca de protecţie, deși era obligatorie.
Întrebat de un reporter despre gestul său, Dîncu a răspuns: „Nu am ce să vă spun altceva decât că mi s-a rupt masca. Şi eu vă mulţumesc pentru profunda întrebare”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro