România deţine o anumită cotă de poluare cu dioxid de carbon. Cum reuşeşte să nu consume toată această normă, ea poate vinde diferenţa altor state, sub formă de certificate. Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră conferă dreptul de a emite o tonă de CO2. Ţara noastră dispune de aproximativ 300 de milioane de astfel de acte. Conform Protocolului de la Kyoto, semnat de oficialii români, ţara noastră poate emite, în perioada 2008-2012, 1,28 de miliarde de tone de CO2. Această cantitate nu poate fi atinsă, întrucât industria poluatoare (combinate chimice, siderurgice) nu prea mai există în România. Aşa a rezultat o diferenţă de 300 de milioane de tone de CO2 neemise în atmosferă, mai exact 300 de milioane de certificate nefolosite. Acestea pot fi vândute, permiţând altui stat să emită cantitatea respectivă de CO2.
«Abia acum le putem valorifica»
În prezent, preţul unui certificat e de aproximativ 5 euro. Cu alte cuvinte, România ar putea să câştige 1,5 miliarde de euro! Întrebarea e simplă şi se află pe buzele tuturor. Dacă tot nu folosim certificatele, de ce nu le vindem?
În tranzacţionarea acestor certificate ar trebui să se implice o serie de instituţii: Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul Justiţiei, dar nici una nu face nimic. “Certificatele verzi pe care statul nu le-a folosit sunt în număr de circa 300 de milioane. Valoarea lor ar fi de cel puţin 1,5 miliarde de euro, chiar şi în această perioadă de criză. (…) Abia anul acesta am reuşit să stabilim cadrul normativ pentru a le putea valorifica”, a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul mediului Laszlo Borbely.
Japonezii sunt interesaţi de «marfa» românească
Potrivit ministrului mediului, în prezent, statul român este în negocieri cu două companii mandatate de Guvernul japonez, ambele interesate de cumpărarea certificatelor de emisii de CO2. “Sperăm ca undeva la începutul anului viitor să finalizăm acest proces dificil de negociere şi să avem primii bani obţinuţi din vânzarea acestor certificate”, a mai spus ministrul mediului, Laszlo Borbely.
Vecinii au dat astfel de acte pe sute de milioane de euro
Vecinii din Europa nu au stat mult pe gânduri când au realizat că rămân cu un surplus de certificate de emisii de CO2. Aşa cum a relatat şi Ziarul Financiar, Cehia a vândut anul trecut 100 de milioane de certificate pe aproximativ 600 de milioane de euro, după ce, cu un an înainte, dăduse alte 60 de milioane. Slovacia a încasat acum doi ani 300 de milioane de euro pe 50 de milioane de certificate, iar la finalul anului trecut, Ucraina şi Rusia erau pregătite să arunce pe piaţă aproape 400 de milioane de certificate. Acesta a fost unul dintre motivele scăderii preţului de vânzare pe certificat.
2.500.000.000 € se pot face din vânzarea clădirilor statului