O sarbatoare in familie, o zi aniversara petrecuta cu prietenii, o surpriza dulce pentru iubit – toate cer… un tort! Unele dintre noi, prietene cu bucataria, poate stiu secretele prepararii unei prajituri delicioase, insa majoritatea tinerelor, din lipsa de timp si experienta, prefera sa dea cateva sute de mii pe un tort gata preparat in cofetarie, decat sa jigneasca papilele gustative ale invitatilor.
Noi ne-am gandit sa rugam un cofetar cu experienta sa ne invete, pe pasi, o reteta mai usoara, pe care s-o putem “repeta” acasa fara rezultate dezastruoase. S-a oferit sa ne ajute Lizeta Dobre, sef cofetar-patiser la Casa Vernescu (Calea Victoriei 133), care ne-a deconspirat secretele unui Diplomat cu fructe.
1. Se face siropul din 200 g de zahar peste care se toarna 400 ml de apa. Se pune pe foc pana da in cateva clocote si se adauga esenta de rom si de vanilie. Apoi, pentru blat, se iau piscoturile si se inmoaie in sirop, dupa care se asaza intr-o forma de tort.
2. In 350 ml de lapte se pun 5 pliculete de gelatina. Se adauga 350 g de zahar si se lasa la umflat circa 10 minute, dupa care se pune pe foc mic si se amesteca incontinuu pana cand se limpezeste si gelatina devine transparenta (aprox. 10 minute). Se lasa gelatina sa se raceasca, apoi se adauga 50 ml de coniac si 4 fiole de esenta de vanilie.
3. Se amesteca 1 kg de frisca Hulala cu 1 kg de smantana Dorna. Se mai adauga 2 linguri de zahar si 2 fiole de vanilie. Amestecul se bate pana devine o frisca nu prea tare, care se toarna intr-un vas mai mare. Se adauga apoi fructele taiate cubulete si se amesteca. La final se adauga gelatina racita, putin cate putin, ca sa se inchege.
4. Amestecul de frisca, fructe si gelatina se asaza peste blatul de tort format din piscoturi. Se indreapta cu cutitul si se lasa la racit in forma cam 5 – 6 ore.
5. Dupa ce s-a racit, tortul se scoate din forma si se pune pe un platou. Urmeaza ornarea cu frisca de jur imprejur, de jos in sus. Partea de deasupra se indreapta cu un cutit. Rondelele de ananas se taie pe jumatate si se pun de marginea tortului. Se adauga feliile de kiwi si ciresele confiate. Ingrediente necesare Pentru o astfel de minunatie (potrivita pentru o masa de 15 persoane), avem nevoie de: 350 ml lapte, 550 g zahar, apa, 1 kg frisca Hulala, 1 kg smantana Dorna, 8 fiole vanilie, 4 fiole rom, 5 pliculete gelatina, ananas, struguri, kiwi, cirese confiate, coniac, piscoturi. Pentru interior vor fi folosite fructe fara samburi, ta-iate cubulete (ananas, kiwi, boabe de struguri), iar pentru ornat – ananas, kiwi si cirese in alcool.
Trucurile noastre:
-Nu e un tort tocmai ieftin, dar poate deveni daca inlocuiti cateva din produsele folosite cu niste marci mai putin costisitoare, iar pentru crema si ornat alegeti mere, pere si banane in locul mai exoticelor kiwi si ananas;
– Cand ornati, dati frau liber imaginatiei! Puteti aranja fructele in tot felul de forme pe mijloc, iar din frisca puteti crea numai un brau pe margine.