Cuprins:
Cum faci maioneza perfectă
Primul pas este ca ingredientele folosite să fie la temperatura camerei. Pentru 200 ml de maioneză ai nevoie de:
- două gălbenușuri,
- un pahar de ulei,
- o linguriță de muștar clasic,
- o lingură de oțet sau suc de lămâie,
- sare,
- piper alb.
Se pun gălbenușurile și muștarul într-un bol, se sărează și se piperează, după care se amestecă bine cu un tel, prin mișcări de rotație. Apoi, treptat, se adaugă uleiul în fir subțire și se continuă amestecarea, până se încorporează tot. Se bate bine. Se poate folosi și mixerul.
La sfârșit se adaugă oțetul (sucul de lămâie) și se mai amestecă. Se pune într-un recipient cu capac și se lasă la frigider. Se consumă în maximum 24 de ore.
Ce faci dacă s-a tăiat maioneza?
- Uneori, cu un strop de sare îşi poate reveni. Devine puţin mai grunjoasă, dar mixând se netezeşte.
- Mai poţi adăuga un alt gălbenuş, fiert moale, şi se leagă.
- Dacă s-a tăiat, adaugă câţiva stropi de oţet sau de apă caldă.
- Mai poţi pune un gălbenuş crud într-o farfurie, pe care îl amesteci cu puţin ulei, cu o lingură frecată cu usturoi. Apoi, îl adaugi puţin câte puţin peste maioneza tăiată.
Ce poți face cu maioneza
Maioneza poate acompania cu succes:
- Carnea și peștele rece: vânat, vită, pui, porc, ton, somon, creveți și alte fructe de mare.
- Terina de carne, pește, legume. Maioneza este ingredienteul principal al rețetei. Iar dacă este de casă, e și mai bună.
- Cruditățile: broccoli, conopidă, morcovi, ardei, ciuperci, roșii cherry. Toate sunt delicioase cu maioneză, dar nu exagera.
- Legume precum cartofii prăjiți sau sparanghel.
- Sosurile tartar pentru friptură, pește, legume și crudități sunt foarte apreciate. Maioneza le face onctuoase și dulci.
- Maioneaza sporește gustul unui sandviș, adăugată chiar înainte de a-l mânca.
- Mai poate fi utilizată la prepararea sosului vinaigrette (maioneză și oțet balsamic, bătute omogen) vei obține un sos perfect pentru o salată cu porumb.
- Este excelentă pentru salate: cu cartofi, cu paste, Caesar, de avocado, creveți și grepfurt, țelină, varză și morcovi rași – adica salata coleslaw.
Iată și cum faci cea mai bună maioneza de casa