Cuprins:
Cum se face mămăliga – trucuri de preparare
Trucuri pentru a face mămăliga perfectă
Mămăliga este unul dintre preparatele de bază din bucătăria românească. Pentru a obține o mămăligă perfectă pe care să o consumi atât ca garnitură, cât și ca fel de mâncare principal, iată câteva trucuri ce îți vor fi de folos:
- Imediat cum ai pus apa la fiert, adaugă și un praf de sare și un praf de mălai în apă;
- Adaugă și restul de mălai cum apa a început să fiarbă și nu aștepta până aceasta clocotește, pentru a evita formarea cocoloașelor;
- Pentru a obține o mămăligă fină, nu turna tot mălaiul o dată, ci adaugă puțin câte puțin în ploaie;
- Amestecă mămăliga pe tot parcursul fierberii pentru a se fierbe uniform, dar și pentru a evita lipirea de vas;
- Dacă folosești mălai de țară, acesta trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul din comerț;
- Imediat cum ai făcut mămăliga, scoate-o pe un tocător de lemn, deoarece tocătorul va absorbi excesul de apă din mămăligă și va împiedica ridicarea aburilor din mămăligă.
- Dacă vrei ca mamaligă să iasa mai gustoasă, folosește lapte în locul apei.
- Daca nu gătești mămăliga în post, adaugă o lingură de unt la final, după ce închizi focul. Acesta va da o consistență mai cremoasă și mai bună preparatului.
Rețete de mămăligă
Mămăligă fiartă în apă
Este cea mai simplă modalitate de a prepara mămăliga. Se pune apa la fiert într-un vas de fontă (tuci), sau de inox, la foc mediu. Proporția este de o măsură de mălai, la 4 măsuri de apă.
De exemplu, la 250 g mălai se pune un litru de apă. Proporția mai poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5, în funcție de cât de vârtoasă sau moale vrei să fie mămăliga. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust. Când apa este aproape de fierbere, se varsă mălaiul în ploaie, amestecând cu un tel, ca să nu facă cocoloașe.
Pe măsură ce se întărește, schimbă telul cu o lingură de lemn. Amestecă periodic și lasă flacăra mică. Când mămăliga face bule și lingura stă în mijloc fără să o ții, e gata. O poți răsturna pe un fund de lemn (absoarbe aburii) sau într-un castron, dacă e mai moale. Se va întări când se răcește. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat. De obicei este înscris pe ambalaj. Mălaiul grișat are nevoie de un timp mai mic de fierbere.
- Citește și: Balmoș – ce este și unde se face
Mămăligă la cuptor
Dacă vrei să faci un fel de budincă din mămăligă, este nevoie ca mai întâi să o fierbi în lapte pe foc, dar numai 3 minute, amestecând continuu. Adaugă și o nucă de unt și amestecă. Răstoarnă mămăliga pe o tavă întinsă, cu hârtie de copt, și niveleaz-o în strat uniform. Las-o să se răcească și apoi taie-o în felii sau în forma dorită. O poți folosi apoi ca suport pentru diverse preparate, combinându-o cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper. Se mai ține la cuptor la 210 grade încă 10-15 minute.
Mămăligă fiartă în lapte
Este un preparat specific Italiei. Într-o cratiță se pune 1 l de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul în ploaie. Se lasă să fiarbă 3 minute, amestecând mereu. Se adaugă și o nucă de unt. Mămăliga fiartă în lapte se poate servi imediat, fiindcă este cremoasă.
Dacă vrei să faci mămăligă crocantă iată cum procedezi:
Pune pe o tavă întinsă hârtie de copt și întinde mămăliga proaspăt fiartă în strat de 1-2 cm. Acoperă cu folie alimentară, las-o la răcit și apoi bagă la frigider. Când s-a răcit bine, taie-o în pătrate și apoi prăjește-o în puțin ulei de măsline, într-o tigaie, două minute pe fiecare parte. Când le scoți de la prăjit, pune feliile pe hârtie absorbantă, ca să elimini surplusul de ulei.
Mămăligă cremoasă
O rețetă simplă de mămăligă, dar gustoasă și potrivită pentru toți membrii familiei. Pune apa la fiert împreună cu sare (pentru patru porții de mămăligă, adaugă patru căni de apă și o cană de mălai) și amestecă încontinuu pentru a nu se forma cocoloașe.
Fierbe mămăliga la foc mic și pe măsură ce mălaiul este bine încorporat, adaugă și untul (100 g). Continuă să amesteci și adaugă 150 g de brânză topită cu smântână. Amestecă mămăliga până s-a omogenizat perfect apoi ia vasul de pe foc.
Mămăligă cu unt
Pentru cei care doresc o mămăligă mai fină, cu gustul desăvârșit, există rețeta de mămăligă cu unt. Mămăliga cu unt urmează aceeași pași ca o mămăligă simplă. Astfel, punem apa la fiert cu un pic de sare și când dă în clocot punem o mână de mălai și lăsăm vreo 10 minute să fiarbă. Turnăm în ploaie și restul de mălai și lăsăm să fiarbă încă vreo 5 minute, la care cu un tel începem să amestecăm până nu mai sunt deloc cocoloașe. În acest moment adăugăm un cub de unt de 50 de grame și lăsăm la fiert, dar amestecăm treptat mămăliga. Aceasta este cea mai simplă rețetă de mămăligă cu unt!
Calorii mămăligă
Calorii mămăligă în funcție de ingredientele folosite:
Chiar dacă, în primă fază, mămăliga poate fi preparată doar din mălai, apă și sare, pentru a te asigura că iese o mămăligă perfectă, adaugi și un plus de ingrediente. În funcție de aceste ingrediente, mămăliga își schimbă numărul de calorii. Și anume:
- Mămăliga cu ulei de floare soarelui – 140 de calorii/100 de grame de mămăligă;
- Mămăliga cu unt – 180 de calorii/100 de grame de mămăligă;
- Mămăligă cu sare – Plus 35 de calorii față de 100 de grame de mămăligă obișnuită;
Concluzie: în ceea ce privește caloriile, o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, aproximativ 80 de calorii/felie. Mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine, însă trebuie consumată cu moderație, deoarece, în final, îngrașă la fel.
Dietă de slăbit cu mămăligă
O dietă de slăbit aparent banală, dar care te poate ajuta să pierzi câteva kilograme doar într-o săptămână. Este important de precizat faptul că această dietă nu trebuie ținută mai mult de o lună, iar pe toată durata dietei, din alimentație trebuie excluse produsele de patiserie, dulciurile, mezelurile, sucurile acidulate, biscuiții, chips-urile și alte ronțăieli sărate.
Cum arată o dietă de slăbit cu mămăligă pentru 5 zile
- Dieta de slăbit cu mămăligă – ziua 1
Mic dejun – O porție de mămăligă cu brânză slabă de vaci și un ou fiert.
Gustare – un măr.
Prânz – Piept de pui la grătar cu două linguri de mămăligă și salată verde.
Gustare – O mână de nuci sau semințe fără sare.
Cină – un iaurt cu cereale integrale.
- Dieta de slăbit cu mămăligă – ziua 2
Mic dejun – O porție de mămăligă cu lapte sau două linguri de mămăligă cu puțină smântână slabă.
Gustare – un fruct la alegere.
Prânz – O porție de pește la grătar cu mămăligă și salată verde.
Gustare – o felie de pâine prăjită cu jumătate de avocado și roșii cherry.
Cină – O porție de brânză cu mămăligă.
- Dieta de slăbit cu mămăligă – ziua 3
Mic dejun – Un ou fiert și o porție de mămăligă cu brânză ușoară de vaci.
Gustare – O mână de migdale.
Prânz– O porție de ciorbă de legume cu mămăligă.
Gustare – o felie de pâine integrală cu miere.
Cină – O porție de paste integrale fierte cu puțin ulei de măsline și sos de muștar cu salată verde.
- Dieta de slăbit cu mămăligă – ziua 4
Mic dejun – Omletă din două ouă, brânză slabă de vaci și două felii de pâine integrală.
Gustare – un iaurt cu cereale.
Prânz – tocăniță de ciuperci cu mămăligă și salată verde.
Gustare – un fruct.
Cină – O supă cremă.
- Dieta de slăbit cu mămăligă – ziua 5
Mic dejun – O porție de mămăligă cu brânză și o lingură de smântână slabă.
Gustare – un măr.
Prânz – 2,3 sarmale de pasăre și mămăligă.
Gustare – un măr.
Cină – o salată de legume.
Pe toată perioada dietei este obligatoriu să consumi 2 litri de lichide pe zi.
Citește și Idei de mic dejun sănătos.
Sursa foto 123rf.com