Cum faci piftie de porc cu gelatină

Ingrediente: două picioare de porc, un ciolan afumat, o jumătate căpățână de porc, o căpățână de usturoi, un morcov, un pătrunjel, o țelină, o ceapă, sare, 1 plic de gelatină incoloră

Preparare: se spală carnea și pune la fiert vreo trei ore până se desprinde de pe oase, apoi se adaugă legumele și se mai lasă la fiert o jumătate de oră. Se adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și se ia de pe foc. Gelatina se pune puțin la umflat în apă, apoi se încălzește pe baie de abur pînă devine ca o miere fină, fără cristale, și când piftie este destul de bine răcorită se adaugă gelatina. Cu o paletă se scot carnea și legumele și se lasă puțin să se răcorească. Apoi se dezosează carnea și se așază în farfurii, se toarnă zeama strecurată, cât să le acopere și se dă la rece.

piftie de curcan

Cum faci piftie de curcan

Ingrediente: 1,5 kg carne de curcan (două aripi), un morcov, o țelină, 4 cepe, 10 căței de usturoi, sare, piper

Preparare: se pune la fiert carnea în apă cu sare, alături de ceapa tăiată în jumătăți, morcovul curățat și tăiat felii și rădăcina de țelină tăiată cubulețe, până se înmoaie (cam o oră). Se scot legumele, se taie felii apoi se pun într-un castron. Se adaugă puțin piper la fiertura de curcan și se mai lasă la fiert la foc mic până scade zeama și carnea este foarte bine fiartă. Se scoate carnea din zeamă, se porționeaza în castronașe, se adaugă legumele iar în zeamă se pune usturoiul zdrobit și se toarnă în castroane până se umplu. Se servește după ce s-a întărit, cu mărar deasupra.

Ponturi: piftia trebuie să fiarbă la foc foarte mic. Cea de porc cam 4 ore, cea de curcan, mai puțin. Se spumează și doar după ce e fiartă carnea se adaugă zarzavatul. Piftia e gata când zeama este lipicioasă. Dacă vrei o piftie mai slabă las-o în oală până a doua zi. Curăță stratul de grăsime, apoi pune-o pe foc, strecoară zeama, adaugă usturoiul și e gata.

piftie de pui

Cum faci piftie de pui

Ingrediente: 1 kilogram de carne de pasăre (mai bătrână), cu os şi piele 1,5 litri supă de pui 1 ceapă 1 lingură de ulei 2-3 căţei de usturoi,  4-5 boabe de piper sare

Preparare: se taie carnea de pasăre în bucăţi potrivite care se pun la fiert în supa de pui şi 1,5 litri de apă rece. Se fierbe la foc mic luând spuma formată cât mai des. Curăţaţi morcovul, c După o oră de fiert, se adaugă în oală o linguriţă de sare şi ceapa întreagăși se mai fierbe încă o jumătate de oră sau până când carnea începe să se desprindă de pe oase. Se adaugă în oală usturoiul pisat și se lasă să mai dea un clocot şi se ia oala de pe foc.  Se mai adaugă un plic de gelatină înmuiată în apă rece. Se strecoară zeama printr-o sită deasă și se lasă să se răcorească. Se pun bucăţile de carne, distribuite egal în fiecare castroane, fie cu tot cu os sau dezosate. Se toarnă zeama de carne, în mod egal, în castroane. Se lasă la rece minimum 6 ore înainte de a se consuma.

piftie de porc ardeleneasca

Cum faci piftie de porc ardelenească

Ingrediente: 1 kg picioare de porc, un ciolan mai mic (7-800 g), 2 căpăţâni de usturoi,  15 g piper boabe, sare, boia de ardei şi lămâie la servire.

Preparare: carnea curăţată şi tăiată bucăţi, se pune la fiert (inclusiv osul ciolanului cu condimentele şi cu usturoiul, în circa 6 litri de apă şi se fierbe la foc mic, semiacoperit, circa 5-6 ore, până când carnea se desprinde de pe os. Carnea se dezosează, se aşează în farfurii, zeama se strecoară peste carne şi se lasă la rece. După ce se solidifică, se serveşte presărată cu piper, boia de ardei şi zeamă de lămâie.

piftie moldoveneasca

Cum faci răcitură moldovenească

Ingrediente: 3 picioare de porc, un ciolan potrivit,  urechi de porc, un morcov, un pătrunjel, o ceapă mare, usturoi, doi cartofi, sare, piper boabe, gelatină (facultativ)

Preparare: se spală bine picioarele, ciolanul, urechea de porc şi se pun întregi într-o oală mare (înaltă). Zarzavatul, cartofii, usturoiul, ceapa se curăţă şi se pun întregi la fiert împreună cu produsele de porc. Se pune apoi sare, piper. Se pune apă cât să le acopere foarte bine, cam cu 7-8 cm deasupra lor. Se pune un capac tras puţin deoparte de pe oală, şi se dă totul la foc mic, cât mai mic. Se lasă aşa la fiert 5-6 ore, până ce toată carnea se desprinde de pe oase. Nu se amestecă în oală şi nici nu se dă la foc mare. În caz contrar zeama se va tulbura şi răciturile nu vor mai fi limpezi. Când carnea aproape s-a desprins de pe oase, se verifică zeama dacă se lipeşte sau nu, adică dacă se gelifică. Se ia puţin cu lingura de deasupra, din oală, şi se pune pe o farfuriuţă, care se dă la rece verificând apoi starea acesteia. Dacă vi se pare că nu se gelifică suficient, se poate dizolva repede în puţină zeamă, un plic de gelatină. Se toarnă apoi gelatina dizolvată peste întreaga cantitate şi se mai lasă 2 minute pe foc. Când totul este gata se scoate carnea, cu grijă, să nu se tulbure zeama. Se desface de pe oase şi se pune în castronele. Peste acestea se strecoară zeama cu polonicul, foarte încet. Se dă totul la rece, până a doua zi.

piftie de peste

Cum faci piftie de pește

Ingrediente: 1 crap de 1 kg, o ceapă, 1 morcov, o rădăcină de pătrunjel, 6-10 boabe de piper, 3 căței de usturoi, o foaie de dafin, sare, lămâie

Preparare: se pune la fiert în apă cu sare, după gust, zarzavatul curățat și spălat, mai puțin usturoiul, foia de dafin, boabele de piper, capul și coada de pește. După ce au fiert legumele, se strecoară zeama și se toarnă în alt vas în care se pune trunchiul de crap feliat, astfel încât zeama să acopere peștele cu cel mult 2 degete. Se ia spuma și se lasă pe foc până când peștele este fiert, după care se scoate, se dezosează și se așază într-un castron. Se lasă la răcorit și se pune în ea usturoiul zdrobit apoi se strecoară peste feliile de pește din castron. Se servește cu felii de lămâie.

Urmărește-ne pe Google News